Hlavní obsah
Finance

Průzkum: Češi se bojí nedostatku peněz v důchodu, ale nic s tím nedělají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Hořák + AI

Zajistit si slušný důchod vás může stát jen pár stokorun měsíčně

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) mají o svůj budoucí důchod strach více než tři pětiny obyvatel ČR.

Článek

To je podle CVVM nárust o 5 % za poslední dva roky. Průzkum, který tyto údaje poskytuje, byl uskutečněn na vzorku zhruba tisíce občanů. Dovíme se z něho i další data. Například, že jen pouhá jedna desetina občanů věří státu, že je v penzi dostatečně zaopatří. Naopak více, než čtyři pětiny oslovených státu nevěří. Čtyři pětiny dotázaných se také obávají, že pokud nějaký důchod od státu budou pobírat, bude spíše nebo absolutně nedostatečný.

Tem samý průzkum také zjistil naprosto zarážející fakt. Téměř tři pětiny dotázaných se na penzi sami připravují. Spoří nebo investují. Co ale zbytek? Téměř 40 % obyvatel České republiky se žádným způsobem nepřipravuje na penzi i přesto, že většina z nich si je vědoma toho, že stát se o ně nejspíš příliš nepostará(!).

Jestliže je si jedinec vědom, že bude s největší pravděpodobností jednou zle a ví také, že se na to může připravit, přesto to nedělá, odpusťte mi, ale zavání to arogancí, možná i hloupostí. Možností, jak se na penzi připravit, je dnes opravdu velké množství. Chápu, že ne každý může odkládat na penzi měsíčně tisíce. Jako finanční poradce se zaměřením na drahé kovy mám ale také klienty, kteří si kousek slitku koupí třeba jen za 300 Kč měsíčně s tím, že až to půjde, odloží si víc. Co naplat že je to málo? Oni začali, připravují se a je jedno jestli do zlata nebo jiné formy zajištění a zhodnocení. Více než 40 % procent našich spoluobčanů ještě nezačalo. Ti, kteří ani nezačnou včas, nejspíš za pár let budou nadávat na stát, že se o ně nepostaral. Ačkoliv sami dobře věděli, že to tak dopadne. Co jiného je to než arogance nebo hloupost?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz