Hlavní obsah
Finance

Už žádných 6 % na spořicích účtech. Banky srážejí úroky až o polovinu!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Hořák a DALL-E

České banky už potichu, ale nikoliv pomalu začínají snižovat své úrokové sazby na spořicích účtech.

Článek

Dalo se to očekávat, překvapovat tak může snad jen rychlost, s jakou to činí. Do měsíce spadnou sazby některých bank až o polovinu!

Kdo sazby zatím udrží?

Poslední čtveřice bank, kde ještě dostaneme na svém spořícím účtu v CZK 6 % úrok vypadá takto: Air Bank, Trinity, Všeobecná úvěrová banka a Max Bank. Pozor ale, rozhodně není jasné, jak dlouho se tento úrok udrží. Všechny banky si totiž vyhrazují právo na jeho změnu prakticky kdykoliv.

Kdo bude snižovat?

Česká spořitelna od 26. 1. 2024 snižuje úrokové sazby na svých spořicích účtech s vklady do 200 tisíc Kč z nynějších 5 % na 3 %. Což se ovšem vztahuje jen na některé klienty. Ti ostatní se mohou „těšit“ na spoření s „výnosem“ 1,5 %.

Komerční banka od 1. 2. 2024 snižuje u stejných spořicích účtu svojí sazbu z 5 % na 2 %. Výše bude možné se dostat jen se speciálním úročením, jehož podmínky ovšem banka zveřejní nejpozději posledního ledna.

ČSOB má svoje sazby velmi nejasné, již od loňského podzimu má v sazebníku sazbu 2,3 % pro klienty, kteří nesplní sérii podmínek. Pokud splní, stále dává úrok 5 %. Očekává se ale velmi brzká změna.

Ostatní české banky snižují také, ale výrazně méně drasticky. Víceméně u nich stále seženete spořicí účet s úročením od 4 do 5,75 %.

Tyto úročení berme skutečně jako velmi krátkodobá a přemýšlejme, než se jimi necháme zlákat.

Kam tedy dát peníze?

Dlouhodobě doporučuji na delší uložení prostředků drahé kovy ve fyzické podobě. Například zlato v posledních 4 dekádách dělá průměrný výnos 6 - 8 % ročně.

Pokud chcete vyšší výnos s vyšší mírou rizika, je velmi vhodná doba část svých prostředků investovat do Bitcoinu, který za posledních 12 měsíců zhodnotil o 160 % a je teprve na počátku svého cyklu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz