Hlavní obsah
Názory a úvahy

Otočky Andreje Babiše

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Andrej Babiš a jeho příznivci mají společnou jednu zásadní věc, která toto společenství činí nerozbitným. Oběma je naprosto jedno, co Babiš řekne. Aktuálně platné je to, co řekl naposledy.

Článek

Když Andrej Babiš vstupoval do politiky varovali ho, že to nebude mít snadné, protože voliči nejsou hloupí. Jako první mýtus rozbil právě tenhle.

Jeho prvním majsterštychem bylo popření toho, v čem sám bydlel i s celou svou rodinou. V září 2013 pro týdeník Respekt prohlásil, že neví komu farma Čapí hnízdo patří, „asi nějakým právníkům“, uvedl doslova. V té době v ní už ale bydlel i s celou rodinou, a dokonce vesele tweetoval, jak se tam pohodlně bydlí. Pochybuji, že by multimiliardář nevěděl, v čem sám bydlí a komu to patří.

Tuto lež posléze omluvil tak, že tím jen chránil svou rodinu, takže je to v pořádku. Optikou tohoto bohulibého činu může říct, že každý podnikatel, politik, ba i prostý občan jen chrání svou rodinu, a tedy můžeme všichni lhát a krást do aleluja.

Z té přehršle jeho omylů, nedorozumění a upravených názorů můžeme vybrat pár opravdu vydařených špeků. Jedním z nich byl úmysl přijímat do ČR blízkovýchodní migranty, což po zjištění opačných nálad ve společnosti hodil hbitě na Piráty, a ještě je za to velkohubě zkritizoval. Ty, ty, ty, zlý Piráte, já stojím na straně občanů této země, ty ne.

Dalším jeho parádním číslem byla hřmotná kritika všech opozičních poslanců za to, že vlastní údajně offshore, skrz které provádí své nekalé finanční rejdy, a to prý není vůbec vlastenecké. Po čase se ukázalo, že vlastně mluvil sám o sobě, což pak vtipně popřel zhruba takto: „tak naposledy, nevlastním žádné nemovitosti ve Francii, ani offshory, a koupil jsem je přes offshory právě na doporučení realitní kanceláře“.

Dalším z jeho kousků bylo vládní prohlášení z roku 2018, v němž v roli premiéra sliboval zavedení korespondenční volby (zde, str. 19, šestý odstavec), aby pak sám už v opozici své zkoprnělé voliče poučil o tom, že se vlastně jednalo o podraz, který má vládě přihrát nezasloužené hlasy ze zahraničí, s čímž on teď v opozici už zase nesouhlasí. Nu, musí sám nejlíp vědět o čem mluví, vždyť to vymyslel.

Litanie o jeho veletoči ohledně Green Dealu by vydaly na samostatný blog. Zde zprvu velkopansky poučoval ostatní politiky o tom, že podepsal tak složitou věc, že tomu oni ani nemohou rozumět, a u toho jim zamával pod nosem fiktivním bilionem dotací, jako by ho dával sám ze svého, aby opět po průzkumu veřejného mínění couvl a prohlásil, že vlastně ani neví, co sám podepsal, a asi jen nějakou ochranu přírody. A asi zase za to mohou nějací právníci z Prahe, ne? Dnes už pro jistotu svůj podpis popírá úplně a tvrdí, že Green Deal vymyslel rovnou Fiala za našeho předsednictví v Radě EU.

Poslední (kéž by, ale ne) jeho ekvilibristikou je šok ze snižování výpočtu valorizace důchodů a zvyšování věku odchodu do důchodu, který sám programově naplánoval v roli ministra financí v roce 2017. Po zrušení jediné a alespoň trochu funkční důchodové reformy po Nečasově vládě, Andrej Babiš totiž v roli vicepremiéra slíbil vypracování nové a lepší reformy. A jak už to tak u něj chodí, slib splnil vydáním prohlášení, že vlastně žádnou reformu nepotřebujeme a tak není co zavádět. A proč? Protože slovy vládní studie ušité přímo na zakázku: Současný průběžný důchodový systém udržitelný je - bez ohledu na demografické stárnutí. Podle dlouhodobých projekcí se demografické parametry ani do roku 2080 nezmění do té míry, aby byly příčinou rozvratu systému.

Podle studie je možné nynější i budoucí potíže řešit parametrickými úpravami…Mezi další parametry patří odvody či věk odchodu do penze. Ten se postupně zvedá, brzdí se tak růst výdajů. Vláda nyní věkovou hranici zastropovala na 65 letech, každých pět let by ji měla s ohledem na prodlužování života přehodnocovat. Studie zde.

Tak to vidíte. Do roku 2080 je všechno v pořádku a bude stačit jen snižovat výpočet důchodů, zvedat odvody a posouvat věk odchodu do penze. A to celé pak stačí jen každých 5 let přepočítat. A jen tak mimochodem, rok 2018 + 5 = 2023. Jaká náhoda, že?

Nikdy nebudu v opozici. To neříkám já, ale to tvrdil Andrej Babiš. A taky, že parlament je žvanírna. Škoda že tato dvě prohlášení neopakoval pořád dokola, když v parlamentu z pozice opozičního politika blokoval jednání mnoha hodinovým žvaněním. A taky, že nikdy nebude prezidentem, protože on je zvyklý makat a makat. Při náhodných procházkách v době své kandidatury na Hrad se pak nechal náhodou „nachytat“ s tuctem Jezulátek po kapsách, a stydlivě musel přiznat, že je vlastně praktikující věřící, kterému jde především o duchovno a ne materialismus.

Anebo ty otočky s rudou Kateřinou. Prý s komunisty ne, s komunisty ano, ne, nevím a proč vlastně ne, že. Ale v podstatě je mu to jedno. A jeho voličům taky. A všichni víme, že klidně ne, anebo klidně i ano, pokud to bude vyžadovat sestavení vlády po případně vyhraných volbách. A pak se ukáže, že měl pravdu a nelhal. V obou případech.

Andreji Babišovi je naprosto jedno co řekne. A je to jedno i jeho voličům, protože vždycky je tu záchranná možnost říct pravý opak. Anebo to rovnou všechno popřít a pak mi dokažte, že jsem to vůbec řekl, když znovu popřu i to. Jeho otočky jsou tak svižné a tak v tempu, že připomínají hospodský větrák v plné síle za mladých let.

Podivuhodné společenství podivných lidí. Oni mu věří naprosto ve všem a naprosto na slovo. Tak ucelenou masu věřících, a tak odhodlaných přijímat všechna ta dogmata shora bez jakýchkoliv pochybností, to nemá snad ani katolická církev. Ovšem obávám se, že to k vlastnímu odůvodnění této jejich volby před zdravým rozumem neobstojí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz