Hlavní obsah
Aktuální dění

Nezapomenuté oběti. Něco k výročí kremelské agrese v 68. roce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

V přehršli názorů na výročí okupace 68. jsou nejviditelnější ty, které celou tuto gaunerskou anabázi Moskvy bagatelizují, světácky obhajují, ale hlavně omlouvají počet obětí.

Článek

Omlouvají vraždy okupantů nejčastěji tím, že to byly převážně oběti dopravních nehod, nešťastné náhody a že jich nebylo zas až tak moc. A není bez zajímavosti, že nositeli těchto rádoby objektivních názorů jsou současně a převážně zastánci Moskvy, Putina a omlouvači jiných ruských válečných dobrodružství od Gruzie, přes Podněstří a Krym až po Ukrajinu.

Český národ je v historickém porovnání jedním z nejtolerantnějších na kontinentu. Ale čeho je moc, toho je příliš a zvlášť takováto střelba zezadu z vlastních řad. Jak typicky ruské, že? Protože jak už dnes víme, Varšavská smlouva byl jediný vojenský pakt na světě, který napadal výhradně jen své vlastní členy.

Tak jsem vám to, moji milí molodci z českých luhů a hájů, spočítal. Vycházel jsem z více zdrojů a dva z nich použil pro tento blog. Podle Milana Bárty z Ústavu pro studium totalitních režimů byl celkový počet obětí přímého vpádu rudých smeček (tedy do konce roku 1968) 108, což je starší údaj. Dnes se udává číslo 137 a celkový počet obětí až do vypráskání vlezlého agresora za východní čáru 425. Bárta udává příčiny úmrtí tyto:

Střelba - 44

Oběti nehod (asi dopravní) - 55

Oběti požárů - 3

Střepiny z tanku (který explodoval) - 4

Jiná a neznámá - 2

Tedy už zde vidíme, že dopravní nehody versus jiné příčiny jsou zhruba plichta. Zvlášť zarážející je potom vysoký počet sprostě zastřelených.

Jiný zdroj téhož ústavu má příčiny úmrtí rozepsány i u jednotlivých obětí. Počet udává 137 a k tomu 500 těžce zraněných. Bohužel jsem si všiml, že v příloze PDF Pražské oběti se opakují i některá jména započítána v příloze o krajích (zřejmě podle místa bydliště) a zároveň i do obětí v hlavním městě, takže toto jsem vynechal a počítal jen oběti podle krajů s tímto výsledkem:

Střelba - 31

Dopravní nehody - 29

Střepiny a padající zdivo - 6

Oběti požárů způsobené agresorem - 7

Demonstrativní sebevražda majora ČSLA skokem pod pásy tanku - 1

Z toho šest dětí do 15 let a šest do 18 let.

Takže i zde ty oběti dopravních nehod pokulhávají. A co víc, dopravní nehody tak jak je vnímáme dnes, to rozhodně nebyly. Jednalo se povětšinou o arogantní najetí obrněnce někam kam neměl, bez ohledu na civilní obyvatele, nebo  za noci stojící neosvětlenou kolonu okupantských válečných vozidel. Zaznamenal jsem taky dvě úmrtí trafikantek, když jejich boudu bezohledně rozšmelcoval ruský tank. To věru není typická dopravní nehoda.

Zdroje:

https://www.ustrcr.cz/uvod/rok-1968-na-webu-ustr/srpen-1968/obeti-okupace/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám