Hlavní obsah
Aktuální dění

Alabama oznamuje, že bude prvním státem, který popraví vězně tím, že ho donutí dýchat čistý dusík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: CA Corrections, volné dílo, Commons Wikimedia

Místnost pro aplikaci smrtící injekce ve státní věznici San Quentin, dokončená v roce 2010.

Kenneth Smith je jedním ze dvou žijících Američanů, kteří za sebou mají zkušenost přežití exekuce. V listopadu předchozího roku se Kenneth stal obětí nepovedené popravy, během níž trpěl nesnesitelnými bolestmi, srovnatelnými s mučením.

Článek

Jen devět měsíců po této události byl Kenneth vybrán pro další popravčí roli. Pokud se tak rozhodne stát Alabama, stane se Smith pokusným králíkem pro nikdy dříve nevyužívanou metodu popravy, kterou soudní popravy ještě nikdy nepoužily a kterou veterináři shledávají neakceptovatelnou formou eutanazie pro zvířata – smrt dusíkem.

Alabama oznamuje svůj záměr stát se prvním státem, který zabije vězně tím, že ho donutí dýchat čistý dusík. Generální prokurátor vyzval nejvyšší soud státu, aby určil nový termín popravy Kennetha pomocí tohoto nevyzkoušeného systému.

Dusíková hypoxie, jak se metoda nazývá, teoreticky funguje tak, že dusík nahradí vdechovaný kyslík vězně. Během několika minut sníží hladinu kyslíku v mozku a dalších vitálních orgánech na smrtelnou úroveň, což by mělo vést k udušení. Tato metoda byla odsouzena odborníky na trest smrti jako pokus na lidech. Jmenování Kennetha prvním kandidátem na tuto techniku, pouhý rok po neúspěšné popravě, bylo také kritizováno jako dvojnásobné porušení ústavní ochrany proti krutým a neobvyklým trestům.

Kenneth Smith, ve věku 58 let, byl odsouzen za vraždu Elizabeth Sennett v roce 1988. Její manžel, pastor s dluhy, mu zaplatil 1 000 dolarů za její zabití s cílem získat peníze z pojištění. Stát Alabama hodlá Kennetha Smithe usmrtit dusíkovou hypoxií, metodou popravy povolenou ve třech státech, ale dosud nikdy neaplikovanou. Přestože porota v jeho procesu hlasovala 11:1 pro udělení doživotního trestu, soudce tento trest zvrátil a poslal Kennetha do cely smrti. V roce 2022 byl Smith jedním ze tří vězňů v Alabamě, kteří podstoupili katastrofální procedury smrtící injekce, kdy úředníci hodiny neúspěšně zkoušeli nastavit smrtící linku pro podání léků.

Stát Alabama již Kennetha Smithe jednou mučil, připoutal a bodal jehlami přes hodinu v neúspěšném pokusu ho usmrtit. Je šokující a kruté pokusit se o to znovu pomocí nevyzkoušené metody popravy, která je pravděpodobně zdrojem otřesného utrpení. Navrhovaný protokol Alabamy pro smrt dusíkem byl znepokojivě vágní – úředníci evidentně nevědí, co dělají, a doufají v to nejlepší. Stát se chová k člověku jako k pokusnému králíkovi v laboratoři a nazývá to spravedlností.

Protokol obsahuje krátký úsek o dusíkové hypoxii, který je ve velké části skryt před veřejností. Protokol, první, který stát zveřejnil pro dusík, naznačuje, že plyn bude do Smitha dodáván přes masku, která bude připojena k hadici pro dýchací plyn. Maska bude umístěna a upravena na obličeji odsouzeného vězně. Poté, co bude vězni umožněno vyslovit poslední prohlášení, dozorce aktivuje systém dusíkové hypoxie.

Plyn bude procházet přes masku do těla vězně po dobu 15 minut nebo po dobu pěti minut od okamžiku, kdy dojde k vyrovnání, podle toho, co je delší, uvádí zmiňovaný protokol. Tyto detaily jsou tak nejasné, že odborníky nechávají pouze spekulovat o tom, jak by stát mohl provést popravu dusíkovou hypoxií. Umístění masky na obličej vězně je zvláště záhadné – co když se ji vězeň pokusí sundat, hned nebo během procedury?

Profesor anesteziologie a odborník na smrtící injekce Joel Zivot na Emory University, řekl, že i termín „dusíková hypoxie“ je nesprávné pojmenování. Hypoxie znamená nízký obsah kyslíku, takže to někdo spojil s dusíkem a nazval to takto. Z lékařského hlediska neexistuje nic jako hypoxie dusíku. Je to vymyšlený termín. Alabama vytváří falešný pocit, že je to lékařsky potvrzeno.

Stát Alabama si není jistý, zda je možné použít dusík k popravě Smitha bez toho, aby došlo k porušení americké ústavy, která zakazuje kruté a neobvyklé tresty. Nemají jistotu správného postupu, a přesto se spokojí s omezenými neformálními radami pro nejtvrdší trest. Metoda dusíkové popravy byla schválena ve třech amerických státech – Alabamě, Mississippi a Oklahomě. Tato metoda se jako alternativa k smrtící injekci začala uplatňovat v Oklahomě od roku 2015. Oklahoma, stejně jako další státy praktikující trest smrti, hledala alternativu k injekci, protože mají problémy se získáním potřebných smrtících léků kvůli mezinárodnímu bojkotu farmaceutických firem. Naproti tomu, dusík je snadno dostupný, protože je přirozeně hojný a tvoří 78 % vzduchového objemu.

Skupina akademiků z East Central University byla státem pověřena prozkoumáním možnosti využití dusíku k vyvolání hypoxie. Skupinu vedl Michael Copeland, profesor trestního práva, který působil jako prokurátor na Palau v západním Tichomoří a v oddělení pro boj proti podvodům v Oklahomě. Copeland neměl lékařské vzdělání a žádní lékaři nebyli zapojeni do prosazování dusíku jako popravní metody. Jeho 14stránkový report byl předložen zákonodárcům v Oklahomě a metoda byla přijata do státního popravního protokolu. Americká veterinární lékařská asociace, reprezentující velkou část amerických veterinářů, naopak odmítá použití dusíkové hypoxie u téměř všech savců. Tato metoda vytváří prostředí bez kyslíku, které je pro savce extrémně traumatizující.

Otázka trestu smrti je jedním z nejkontroverznějších témat v právních kruzích. Případ Kennetha Smithe poskytuje mnoho podnětů k úvaze o etické, právní a humanitární stránce tohoto trestu.

Smithova zločinecká historie je nesmírně nechutná a značně šokující. Jeho zločiny jsou natolik odporné, že mnoho lidí považuje trest smrti za jediný adekvátní trest. Na druhou stranu, otázka trestu smrti je složitější, než se na první pohled zdá. Za prvé, jde o otázku spravedlnosti. V případě Smithe porota hlasovala 11:1 pro udělení doživotního trestu, avšak rozhodnutí soudce tento rozsudek zrušil a poslal Smithe do cely smrti. Toto rozhodnutí může vyvolávat pochybnosti o spravedlnosti a nezávislosti právního systému, kde jediný soudce může zrušit rozhodnutí jedenácti porotců.

Za druhé, je zde značné riziko chybného odsouzení. I když se může zdát, že v případě Smithe je jeho vina jasná, stále existuje potenciální riziko chyby. Trest smrti je nevratný a pokud dojde k chybě, nemůže být napravena. Za třetí, otázka trestu smrti zahrnuje také otázku humanity. Alabamský systém poprav smrtící injekcí má historii neúspěchů, které vedly k nezřídka k trápení odsouzených. Je otázkou, zda je takový trest, který může vést k dlouhé a bolestivé smrti, v souladu s principy humanity.

Nakonec je zde také širší etická otázka o účelu trestu. Měl by trest sloužit jako odstrašující faktor, jako forma odplaty nebo jako prostředek k rehabilitaci? Trest smrti jasně vyhovuje prvním dvěma účelům, ale zcela odmítá poslední. Přes všechny tyto argumenty je důležité si uvědomit, že každý případ je jedinečný a záleží na konkrétních okolnostech. Případ Kennetha Smithe je nepochybně jeden z těch, které vyvolávají silné emoce a vyžadují pečlivé zvážení všech aspektů.

Anketa

Souhlasíte s použitím metody popravy dusíkovou hypoxií u odsouzených zločinců?
- ano
23,8 %
- nemám názor
19 %
- ne
57,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz