Hlavní obsah

Děsivý obraz o rozsahu sexuálního zneužívání v římskokatolické církvi, odhaduje se 200 000 obětí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: licence Canva, ilustrační foto

Španělská nezávislá komise odhaduje, že římskokatolický klérus v zemi od roku 1940 sexuálně zneužil více než 200 000 nezletilých. Tyto odhady vychází z průzkumu mezi více než 8 000 dospělými, z nichž 0,6 % uvedlo, že byli jako děti sexuálně zneužiti

Článek

V průzkumu mezi 8 000 dospělými, z nichž 0,6 % uvedlo, že byli jako děti sexuálně zneužívání členy kléru. Toto číslo se rovná přibližně 200 000 dospělé populace Španělska, která má asi 39 milionů obyvatel.

Po započítání zneužívání ze strany laických členů církve se podíl zvyšuje na 1,13 %, což se rovná více než 400 000 lidem, jak informoval španělský národní ombudsman Ángel Gabilondo. Duchovenstvo římskokatolické církve se ve Španělsku, ale také na celém světě, potýká s nespočtem skandálů ohledně sexuálního zneužívání, často se jedná o zneužívání dětí. Podle ombudsmana Gabilondo se ve Španělsku, které se stalo vysoce sekulární zemí, obvinění ze sexuálního zneužívání kněžími postupně prosazují. To vede k obviněním přeživších z kamenování. Gabilondo, bývalý ministr školství, řekl: „Bohužel už mnoho let existuje určitá touha popírat zneužívání nebo touha utajit nebo chránit pachatele.“

Zpráva nezávislé komise kritizuje postoj církve a její reakci na případy zneužívání dětí, které se týkají duchovenstva. Označuje je za „nedostatečné“ a doporučuje vytvoření státního fondu pro vyplacení reparací obětem. Španělská katolická církev se nezúčastnila nezávislého vyšetřování, ale poskytla dokumenty o případech sexuálního zneužívání, které shromáždily diecéze. V únoru 2022 pověřila soukromou advokátní kancelář „auditem“ minulého a současného sexuálního zneužívání duchovními, učiteli a dalšími osobami spojenými s církví.

Je důležité poznamenat, že problém sexuálního zneužívání dětí v církevních kruzích není omezen pouze na Španělsko. Nezávislá komise ve Francii v roce 2021 dospěla k závěru, že od roku 1950 bylo duchovními sexuálně zneužito 216 000 dětí, převážně chlapců. V Německu studie zjistila 3 677 případů zneužívání mezi lety 1946 a 2014. V Irsku dostalo odškodnění přes 14 500 lidí prostřednictvím vládního programu pro ty, kdo byli týráni v zařízeních pro mladistvé provozovaných katolickou církví.

Tato závažná obvinění ze sexuálního zneužívání dětí v katolické církvi podkopávají její morální autoritu a vzbuzují vážné obavy o bezpečnost dětí v její péči. Jde o globální problém, který vyžaduje vážnou a důslednou reakci, včetně transparentního vyšetřování a nápravných kroků. Děsivý obraz o rozsahu sexuálního zneužívání v římskokatolické církvi, konkrétně ve Španělsku. Komise poukazuje na hluboko zakořeněný problém, který již nemůže být ignorován. Zároveň je zdrcující uvědomit si, že tato obvinění nepocházejí jen z jednoho regionu, ale jsou součástí globálního problému.

Je otřesné zjistit, že počet obětí může přesahovat 200 000 nezletilých jen v jedné zemi. To ukazuje, jak dlouhodobý a systematický je tento problém. Klerikální sexuální zneužívání je trestný čin, který má hluboké a trvalé následky pro oběti, ať už se jedná o fyzické poranění, duševní trauma, nebo ztrátu víry a důvěry v církev. Na druhou stranu je také důležité podotknout, že ne všichni členové kléru jsou pachatelé. Nicméně, skutečnost, že se církev v minulosti často snažila tyto případy utajit nebo popřít, pouze prohloubila problém a zhoršila důsledky pro oběti. Tento postoj je třeba změnit – jak vůči obětem, tak vůči široké veřejnosti.

Jednou z cest je transparentnost, což znamená otevřené a nezávislé vyšetřování těchto případů. Dalším klíčovým krokem je náprava, která zahrnuje nejen vyplácení reparací obětem, ale také konkrétní kroky k zamezení dalšího zneužívání. To může zahrnovat lepší dohled nad členy kléru, větší důraz na ochranu nezletilých a také větší otevřenost vůči obavám a stížnostem věřících. Sexuální zneužívání dětí v církvi je tím nejhorším zneužitím důvěry a moci. Je to zrada vůči všem, kteří věří a důvěřují církvi. Nadešel čas, aby církev přijala plnou odpovědnost za tyto případy a přijala konkrétní kroky k jejich napravení a prevenci v budoucnosti. Ve hře je více než jen reputace církve – jedná se o bezpečí a ochranu dětí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz