Hlavní obsah

Každá rezavá skvrna na plechovkách křičí o všech těch hrůzách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Janaš

Tyto plechovky nejsou pouhými artefakty, ale svědky nelidskosti.

Před námi leží řada plechovek, zdánlivě nevinných, ale nesoucích děsivé tajemství. Na jejich povrchu se skví logo IG Farben – společnosti, jejíž jméno je navždy spojeno s nejděsivějšími zločiny nacistického režimu.

Článek

Stojím nehybně před vitrínou, mé oči jsou upřené na její obsah. Čas jako by se zastavil, zatímco zírám na děsivé artefakty uvnitř. Ve vitríně leží hromada plechovek. Jejich kdysi lesklý povrch je nyní pokrytý vrstvou rzi.

Tyto plechovky nejsou obyčejné. Nesou logo společnosti IG Farben, průmyslového gigantu, který se nechvalně proslavil svou spoluprací s nacistickým režimem během druhé světové války. Pohled na ně ve mně vyvolává mrazení v zádech, když si uvědomuji jejich strašlivý účel.

Foto: Petr Janaš

Tato fotografie zachycuje jeden z nejponuřejších obrazů 20. století: Vstupní brána do koncentračního tábora Osvětim-Birkenau, symbol nepředstavitelného utrpení a zločinů proti lidskosti. Nad branou se tyčí nechvalně známý nápis „Arbeit macht frei“, cynický a krutý. Brána byla vstupem do pekla pro miliony nevinných obětí, které prošly pod jejím obloukem, mnozí z nich naposledy. Osvětim se stala synonymem pro holocaust a systematické vyhlazování lidí během druhé světové války.

Plechovky jsou otevřené, jejich víčka odstraněna rukama, které si možná ani neuvědomovaly plný rozsah hrůzy, kterou jejich obsah způsobí. Uvnitř býval smrtící náklad – Cyklon B, pesticid přeměněný na nástroj masového vraždění. Tato chemikálie byla používána v plynových komorách koncentračního táboru v Osvětimi, kde ukončila životy nesčetných nevinných obětí.

Představuji si moment, kdy byly tyto plechovky otevřeny. Nacističtí dozorci, možná otupělí rutinou své strašlivé práce, vysypávali jejich obsah do otvorů ve stropech plynových komor. Dole, v těchto komorách smrti, se tísnily stovky lidí – mužů, žen a dětí. Byli to lidé jako my, s nadějemi, sny a strachem. Netušili, že…

Cítím tíhu historie, která na mě doléhá, když se dívám na tyto němé svědky nepředstavitelného zla. Každá rezavá skvrna na plechovkách křičí o všech těch hrůzách, které se odehrály na místě, na kterém zrovna stojím.

Foto: Petr Janaš

Fotografie baráku s číslem 18 slouží jako bolestná připomínka temné kapitoly lidských dějin a varování před nebezpečím totalitních ideologií a rasové nenávisti. Je to memento, které nás nutí pamatovat, reflektovat a usilovat o to, aby se podobné hrůzy již nikdy neopakovaly.

Plechovky jsou nyní exponátem, připomínkou temné kapitoly lidských – našich dějin. Jejich přítomnost tady teď slouží jako varování, jako křik „Nikdy více!“. Stojím zde a cítím odpovědnost. Odpovědnost pamatovat, učit se a předávat toto poučení dalším generacím. Aby se historie neopakovala, aby lidstvo nikdy znovu nekleslo do takových hlubin krutosti a lhostejnosti k lidskému životu.

Pohled na tyto plechovky mě nutí k zamyšlení nad tím, jak křehká může být civilizace, jak snadno může být lidskost potlačena ve jménu ideologie nebo strachu. Připomínají mi slova průvodkyně, že každý z nás má povinnost stát proti nespravedlnosti a bránit ty, kteří nemohou bránit sami sebe.

Ludzkość powinna dodać jedenaste przykazanie.
Průvodkyně v Osvětimi

Odcházím od vitríny s pocitem smutku na srdci, ale také s obnoveným odhodláním. Odhodláním být strážcem paměti, bojovníkem za spravedlnost a hlasem těch, kteří již nemohou promluvit. Tyto rezavé plechovky, tiché ve své vitríně, křičí napříč časem. Musíme naslouchat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz