Hlavní obsah

Kritika článku „Manželka se vrátila od kadeřnice, dle mých výpočtů berou od 110 000 měsíčně“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Autor přistupuje k tématu způsobem, který vzbuzuje řadu otázek ohledně objektivity a důkladnosti v úsudku. Snaží se představit vlastní úhel pohledu na příjmy v oboru. Jeho postup při výpočtu příjmů a následné generalizace je více než problematický.

Článek

Tak tedy:

Za prvé, autor se opírá o anekdotický důkaz založený na jednorázové zkušenosti jeho manželky, což je metodologicky slabý základ pro učinění širokých závěrů o profesi kadeřníků, neli celém odvětví. Zanedbává variabilitu cen v různých geografických oblastech a rozdíly v kvalifikaci a zkušenostech kadeřníků, což by mělo být zohledněno při posuzování příjmů v oboru. Česat a stříhat v Praze, bude určitě nejen cenově někde jinde než, kupříkladu v Třebíči.

Dále autor předpokládá, že kadeřnice pracuje každý pracovní den bez přestávky a že vždy obslouží stejný počet zákazníků. Tento způsob výpočtu ignoruje faktory jako jsou nemoci, dovolené, sezónní výkyvy a další nepředvídatelné události, které mohou reálně ovlivnit pracovní dobu a počet klientů.

Jazyk a styl autora jsou přístupné a srozumitelné, ale zároveň sklouzávají k povrchnímu a zjednodušenému zobrazování reality. V článku chybí hlubší vhled a přehlednost argumentace. Autor se spíše opírá o osobní domněnky než na pevná data.

Pokud jde o cílovou skupinu, autor se zdá být zaměřen na širokou veřejnost, která může být zaujata tématem příjmů a pracovních příležitostí. Avšak způsobem, jakým je článek napsán, může nechtěně vést k šíření stereotypů o výdělcích v odvětví a k pohrdání lidské tvořivé práce.

V neposlední řadě je třeba zmínit, že autorovo užití emocionálně nabitého jazyka, jako je zmínka o „porážení vysokoškoláků“ v kontextu výdělků, může vytvářet zbytečné napětí mezi různými profesními skupinami a ovlivnit tak vnímání čtenářů.

Za účelem zvýšení kvality mediálního obsahu by autor měl v budoucnu přistupovat k podobným tématům s větší pečlivostí, zahrnout více dat a důkazů a vyvarovat se generalizací na základě omezených osobních zkušeností. Kritika by měla být přijímána jako výzva k větší preciznosti a hloubce v článku, nikoli jako osobní útok, či profesní dehonestace.

Kadeřnictví je kreativní a zručnostně náročná profese, která vyžaduje jedinečné nadání, neustálé vzdělávání a sledování aktuálních trendů. Kadeřnice pracující na živnostenský list se potýkají s řadou těžkostí a úskalí, které se mohou negativně promítnout do jejich podnikání. Finanční úskalí:

  • Nájemné: Měsíční nájem prostor pro kadeřnictví může být značný výdaj, zvláště v atraktivních lokalitách a ve velkých městech.
  • Investice do vybavení: Kvalitní kadeřnické křeslo, zrcadla, nástroje a další vybavení salonu vyžadují počáteční investici i pravidelnou údržbu.
  • Nákup materiálů: Kadeřnice musí pravidelně nakupovat kosmetiku, barvy na vlasy a další spotřební materiál.
  • Marketing: Investice do propagace služeb, jako jsou webové stránky, sociální média, letáky či vizitky.
  • Pojištění: Povinné sociální a zdravotní pojištění a případné další pojištění (např. odpovědnosti za škodu).
  • Daňové povinnosti: Správné vedení účetnictví a odvádění daní.

A dále nároky na profesi:

  • Vzdělání: Absolvování akreditovaného vzdělávacího programu a získání výučního listu nebo jiné kvalifikace.
  • Praxe: Získání zkušeností a praxe, často prostřednictvím stáží nebo asistentských pozic.
  • Sociální dovednosti: Schopnost navazovat dobré vztahy s klienty, komunikativnost a empatie.
  • Fyzická zdatnost: Práce kadeřnice je fyzicky náročná, vyžaduje stání po dlouhé hodiny a práci rukou.
  • Kreativita: Schopnost navrhovat a realizovat moderní účesy a barvení.
  • Flexibilita: Pracovní doba může být nepravidelná, často zahrnuje večery a víkendy.

Kadeřnictví může být finančně výnosné, ale zisk je ovlivněn mnoha faktory, jako jsou umístění salonu, cenová politika, kvalita služeb a schopnost získat a udržet klientelu. Příjmy mohou být proměnlivé a závislé na sezónnosti a aktuálních trendech. Nemluvě o pandemii COVID, která tuto profesi postihla zdrcujícím způsobem. Předpoklady pro kvalifikovaný výkon:

  • Odborné znalosti: Rozsáhlá znalost technik stříhání, barvení a stylingu.
  • Pořadí práce: Schopnost efektivně plánovat čas a spravovat harmonogramy klientů.
  • Aktualizace dovedností: Neustálé být „na nohou“ a sledování novinek v oboru je náročné.
  • Podnikatelské dovednosti: Schopnost řídit podnik, včetně financí, marketingu a správy zákazníků.
  • Odolnost vůči stresu: Práce s lidmi a tlak na kvalitní výsledky může být stresující.

Kadeřnictví je tak náročné povolání, které vyžaduje velkou míru kreativity, technické dovednosti, ale i podnikatelský přístup a schopnost adaptace na měnící se podmínky trhu. Naproti tomu, dejme tomu hypoteticky mladý vysokoškolák, který absolvoval druhořadou vysokou školu s podprůměrným prospěchem a bez zvláštního nadání či talentu, může na současném pracovním trhu čelit řadě výzev. Vysoké školy často poskytují všeobecné vzdělání, které nemusí být přímo zaměřené na konkrétní zaměstnání nebo praxi. Bez specializace, zkušeností nebo silného akademického pozadí může být pro takového jedince obtížné najít zaměstnání v oboru, které by odpovídalo jeho vzdělání.

Uplatnění na trhu práce může být pro takového absolventa obtížnější, neboť konkurence mezi vysokoškoláky je velká a zaměstnavatelé často hledají kandidáty s lepšími výsledky nebo s praktickými zkušenostmi. Mladý vysokoškolák se může ocitnout v situaci, kdy musí přijmout práci, která nesouvisí s jeho studiem, je méně kvalifikovaná nebo má nižší platové ohodnocení, než očekával. Zde pak chápu jistou nevoli, při návštěvě kadeřnice, byť prostřednictvím manželky.

Závist jako výrazný povahový rys může být, zejména pro mladého muže v profesním životě velmi škodlivá. Může vést k frustraci, nešťastnosti a pocitům méněcennosti, pokud se srovnává s vrstevníky, kteří dosahují většího úspěchu nebo mají lepší platové podmínky. Závist může ovlivnit pracovní vztahy, snižovat produktivitu a motivaci k práci a v krajních případech vést k profesnímu vyhoření nebo depresi.

Příjmy z podnikání ve tvůrčích profesích s výučním listem, jako jsou například kadeřníci, mohou být v některých případech vyšší než příjmy vysokoškoláků s obecným vzděláním. To může způsobit další psychický tlak na absolventy vysokých škol, kteří mohou mít pocit, že investice do vysokoškolského vzdělání se jim nevyplatila. Může to vést k otázkám o smyslu a hodnotě vysokoškolského vzdělání, zejména pokud jsou konfrontováni s realitou, že praktické dovednosti a řemesla jsou na trhu práce často velmi ceněny a dobře placené.

Ze zkušenosti - je velmi důležité, aby mladí lidé byli během studia informováni o realitách pracovního trhu a byli podporováni v rozvoji konkrétních dovedností a zkušeností, které jim pomohou zvýšit jejich šance na úspěšné uplatnění po škole. Rovněž je klíčové podporovat pozitivní sebeúctu a schopnost adaptace na změny na trhu práce, abychom předešli negativním důsledkům, které mohou vyplývat z nesouladu mezi očekáváními a realitou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz