Hlavní obsah
Internet a technologie

Proč všemocní influenceři vždycky dostanou to, co chtějí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Je důležité uvědomit si, že ne každý, kdo má online followery, je také hodnotným zdrojem publicity. Skutečný vliv nemusí být odražen v počtu sledujících nebo lajků, skutečný vliv je vytvořen důvěrou, autenticitou a především kredibilitou.

Článek

Pro mnohé, zejména malé nezávislé podniky, je velmi těžké odmítnout nabídku publicity, kterou přinášejí influenceři. Ale je důležité si položit otázku: jakou hodnotu to skutečně přináší mému podniku? Je to něco, co pomůže navázat skutečné a trvalé vztahy s mými zákazníky, nebo je to jen povrchní okamžik ve streamu obsahu, který se rychle zapomene?

Představitelé firem by měli být opatrní, aby nebyli zneužiti. Pokud influencer přijde s nabídkou na výměnu služeb nebo zboží za obsah na sociálních médiích, měli by se ujistit, že se dohoda dodržuje. Pokud se influencer chová neprofesionálně, například čerpá více služeb a zboží, než bylo dohodnuto, nechává bez zaplacení faktury nebo neplní svou část dohody tím, že nevytvoří slíbený mediální obsah, pak by měli být podnikatelé připraveni se proti tomu energicky postavit.

Podniky musí přemýšlet o tom, jaký obsah influencer vlastně vytváří

Je to autentický a pozitivní portrét jejich podniku nebo jen povrchní a neautentický obrázek, který neodráží skutečný zážitek? Obsah, který je povrchní a neautentický, může skutečně poškodit pověst vaší restaurace – kadeřnictví – obchodu – hotelu – nebo zábavnímu podniku více, než by mohl pomoci.

Je důležité si uvědomit, že vliv na sociálních médiích není vše. Kvalita obchodu, služby a atmosféry jsou stále nejdůležitějšími prvky pro úspěch podnikání. A ty nejlépe sdělují spokojení zákazníci, ne influenceři, kteří jsou víceméně motivováni zdarma poskytnutým zbožím nebo službami.

Ve světě sociálních médií a influencer marketingu je důležité pamatovat na jednoduchou pravdu: skutečný vliv je postaven na důvěře, autenticitě a kvalitě. A tyto hodnoty by měly být vždy na prvním místě v jakémkoli marketingovém úsilí každého podnikání.

Je důležité si uvědomit, že ne každý s mnoha online followery je také hodnotnou reklamou. Skutečný vliv se nemusí vždy odrazit v počtu sledujících nebo lajků, skutečný vliv znamená, že je důvěryhodný, pravý a hlavně věrohodný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz