Hlavní obsah
Lidé a společnost

Projekce OSN kalkulují, že v příštích 30 letech přibydou na Zemi téměř dvě miliardy lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, Deeply AI

Při zamyšlení nad evoluční historií Homo Sapiens nám vyplývá, že tato výjimečná bytost byla vždy naprogramovaná k exponenciálnímu množení, geografické expanzi a neřízenému spotřebování všech dostupných zdrojů.

Článek

Skrze většinu naší historie byly tyto expanzivní sklony Homo Sapiens udržovány v šachu. Ale pak přišla vědecko-technická revoluce a fosilní paliva, které nám umožnují potlačit tyto restriktivní faktory a realizovat plný potenciál našeho exponenciálního růstu celého lidstva.

Tento přirozený trend je dále posilován neoliberalismem, kde je růst klíčovou cestou k prosperitě. Jedná se o symbiotický vztah mezi naší přirozenou tendencí k růstu a růstovou orientací ekonomiky. Skrze vědu doplňujeme přírodu a tímto způsobem se náš potenciál neustále rozvíjí.

Nicméně, v této souvislosti narážíme na problém. Náš druh je v podstatě disipativní struktura, což znamená, že jsme subsystémem ekosféry. Můžeme růst a udržovat se pouze díky spotřebování a rozptylu energie a zdrojů, které jsme extrahovali z našeho hostitelského systému, tedy ekosféry.

Dnes, když naše populace vzrostla na 8 miliard (podle OSN k 15. listopadu 2022 žilo 8 miliard lidí) a globální hrubý domácí produkt se zvýšil stonásobně, jsme se dostali do stavu pokročilého překročení vlastních možností. Spotřebováváme a znečišťujeme biofyzikální základ naší existence na takové úrovni, že narušujeme klima a destabilizujeme ekosystém. Přitom tzv. mainstreamová „řešení“ tento proces urychlují a prohlubují překročení možného.

To vše naznačuje, že lidstvo se nachází v jednorázovém cyklu populačního boomu a propadu. Globální ekonomika se bude zmenšovat a populace čelit velké „korekci“ populace. Tato myšlenka je poměrně zlověstná, ale vzhledem k naší historii a současnému stavu je bohužel nevyhnutelná.

Zdá se, že veškerá dostupná data a indikátory naznačují, že se jako lidstvo nacházíme v jediné smyčce náhlého vzestupu a poklesu populace. Může se zdát drsné uvědomit si, že globální ekonomika může procházet obdobím zmenšování a naše populace se může potýkat s dramatickou „korekcí“ populace. Tato představa může být skutečně alarmující, ale vzhledem k našemu historickému vývoji a současnému stavu se zdá, že je nevyhnutelná. Je to něco, co bychom raději neakceptovali, ale je těžké ignorovat narůstající hromadu důkazů.

Zdroj: OSN

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz