Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rianna Cleary porodila ve vězeňské cele sama, dozorci volání o pomoc ignorovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

ilustrační foto

Došlo k vážnému selhání systému a tragické smrti novorozence v největší ženské věznicí v Evropě, v Prison Bronzefield.

Článek

Rianna Cleary, v té době osmnáctiletá, se stala matkou malé Aishy ve své vězeňské cele v Bronzefield v Surrey během noci 26. září 2019. Rianna byla ve vazbě a čekala na soudní rozhodnutí, poté co se přiznala k loupeži.

Vyšetřování smrti jejího dítěte ukázalo, že Riannino volání o pomoc v době porodu bylo ignorováno. Byla sama ve své cele po dobu 12 hodin a musela překousnout pupeční šňůru, aby oddělila svou dceru.

Malá Aisha přišla na svět za těch nejtrýznivějších okolností. Ani nelze zjistit, zda se narodila živá a krátce poté zemřela, nebo se narodila mrtvá.
Richard Travers, vrchní koroner pro Surrey, www.theguardian.com

Rianna si uvědomila, že je těhotná poté, co byla zatčena, zatímco žila v sociálním bydlení v Camdenu v Londýně. Dne 14. srpna 2019 byla převezena do věznice Bronzefield, kde se zjistilo, že je v šestém měsíci těhotenství. Sociální služby ji 19. srpna informují, že po narození dítěte budou požadovat jeho odebrání.

V noci porodu v čase 20:07 Rianna použila interkom ve své cele, aby naléhavě požádala o zdravotníka nebo záchranáře. Hovor přijal vězeňský důstojník Mark Johnson, ale nepodnikl žádné kroky k zajištění lékařské pomoci. Je nyní pod disciplinárním dohledem a byl suspendován z pracovních povinností věznice.

Druhé volání o pomoc bylo „vytípnuto“ ve vězeňské komunikační místnosti. Noční strážce, který měl tu noc službu, si v cele nevšiml ničeho neobvyklého, i když následující ráno byla cela zborcená krví.

Hasičský sbor v Anglii je sužovaný případy ponižování, misogynie, rasismu a šikany

Rianna v soudním svědectví podrobně popsala svůj porod, který prožila úplně sama ve vězeňské cele. Popisovala ho jako „nejhorší a nejděsivější a nejvíce ponižující zážitek svého života“. Placentu vyhodila do odpadkového koše v cele.

Cela Rianny byla odemčena v 8:15 a o téměř hodinu později, v 9:03, záchranáři potvrdili, že malá Aisha zemřela. Koroner identifikoval řadu pochybení jak ve věznici, tak v nemocnici, která poskytuje mateřskou péči, konkrétně Ashford & St Peter's Hospitals NHS Foundation Trust.

Vyšetřování odhalilo, že Rianna prošla těžkým traumatem v dětství, snažila se zapojit do vzdělání v raném dospívání a byla vystavena zneužívání.

Matka porodila sama ve své cele přes noc bez lékařské pomoci. To se nikdy nemělo stát.
Sue McAllisterová, vězeňská a probační ombudsmanka, www.theguardian.com

Aktivisté požadují ukončení věznění těhotných žen, v období od dubna 2022 do března 2023 bylo ve vězení jen v Anglii celkem 196 těhotných žen. U nás v ČR v případě, že těhotná žena očekává příchod potomka v rámci aktuálního věznění, má za splnění zákonných podmínek možnost si požádat o výkon vazby či výkon trestu odnětí svobody s dítětem ve Věznici Světlá nad Sázavou.

Nic nemůže změnit noční můru, kterou jsem prošla, nebo přivést mé dítě Aišu zpět… Je mi tak smutno.
Rianna Cleary, matka

Věznění těhotných žen a porody ve věznicích jsou ožehavou otázkou, která vyvolává mnoho diskuzí ve společnosti. Zatímco někteří argumentují, že veškeré zločiny si zaslouží trest bez ohledu na okolnosti, jiní se domnívají, že těhotné ženy by měly mít speciální práva a ochranu.

Na jedné straně je zřejmé, že zločin je zločin bez ohledu na situaci, ve které se pachatel nachází. Proto, pokud žena spáchala trestný čin, je třeba ji potrestat stejně jako kohokoli jiného. Těhotenství by také nemělo být zneužíváno jako výmluva pro uniknutí trestu. Ve věznicích jsou také zdravotnické zařízení a personál, kteří mohou zajistit bezpečí a zdraví těhotných žen.

Na druhé straně, těhotné ženy ve vězení čelí významným zdravotním rizikům a stresu, který může vážně poškodit jak matku, tak dítě. Porod ve věznici může být traumatizující zážitek pro ženu, která je již pod velkým psychickým tlakem. Navíc pokud je dítě narozeno ve vězení, vzniká otázka, co se s ním stane po porodu. Je nezbytné zajistit, aby bylo dítě v řádné péči a aby mu byla poskytnuta potřebná podpora.

„Kokainoví žraloci“ hodují na drogách vyhozených z pašeráckých lodí

Rovněž je třeba zvážit, že by měly být zavedeny alternativní tresty pro těhotné ženy, jako jsou domácí vězení, probace nebo programy pro rodiče v trestu. Takové alternativy by umožnily ženám vést alespoň částečně normální život a poskytnout jejich dětem zdravý start do života.

Otázka vhodnosti věznění těhotných žen a porodů ve věznicích je velmi složitá a vyžaduje holistický přístup. Je důležité najít rovnováhu mezi potřebou představit spravedlnost a potřebou ochránit zdraví a pohodu těchto žen a jejich nenarozených dětí. Je také nezbytné zvážit dopady takových rozhodnutí na širší společnost a vzít v úvahu, že každá situace je jedinečná a vyžaduje individuální přístup.

Anketa

Měl by těhotným ženám ve výkonu trestu nebo ve vazbě být umožněn porod dítěte mimo vězeňství?
ANO
91,5 %
NE
8,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 201 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz