Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Samice perlových chobotnic střeží svá vajíčka ve větracím otvoru teplé vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hemi, Pixabay

Chobotnice nazývané perlové vypadají z dálky jako rozptýlené drahokamy, odtud jejich název. Tyto chobotnice preferují teplou vodu, která prosakuje mořským dnem a využívají ji k tomu, aby urychlily vývoj svých vajec.

Vědci zjistili, proč se tisíce chobotnic choulí v hlubokomořské štěrbině. Asi 20 000 perlových chobotnic využívá jemné teplo sopečných pramenů, aby pomohly svým mláďatům rychleji se vylíhnout.

Článek

Objev zahrady chobotnic je skvělým příkladem adaptace měkkýšů na nepřátelské podmínky hlubinného oceánu. Využívání tepla hydrotermálních pramenů k urychlení líhnutí vajec je fascinující příkladem toho, jak se život může rozvíjet i v tak extrémních podmínkách.

I přes to, že tato oblast je v podstatě hromadou mrtvých chobotnic, tvoří základ pro prosperující ekosystém. Mrchožrouti, jako jsou mořské sasanky, ryby, krevety, mořské hvězdice a hlemýždi, jsou závislí na mrtvých chobotnicích tělech jako zdroji potravy. Mimo tuto oblast je živočišný život mnohem méně hustý, což poukazuje na vitalitu a důležitost chobotnic pro zdejší ekosystém.

Nicméně, objev zahrady chobotnic také přináší mnoho otázek. Vědci se stále snaží zjistit, jak daleko chobotnice migrují na hnízdiště a zda se vracejí na místo svého narození, podobně jako lososi. Je také záhadou, jak se chobotnice orientují. Teorie naznačuje, že mohou sledovat pachový oblak unášený z těl jejich mrtvých příbuzných.

Tento objev ukazuje, jak málo stále víme o hlubinných mořích a oceánech a jak mnoho tajemství stále čeká na své odhalení. Rozhodně stojí za to pokračovat v jejich zkoumání a objevování, neboť přinášejí nové poznatky o adaptaci života v extrémních podmínkách a také o biodiverzitě naší planety. Zahrada chobotnic je skutečným pokladem objeveným v hlubinách oceánu, fascinujícím jevem ve stínu podmořské hory.

Hydrotermální prameny, ze kterých pochází teplá voda, nejsou tak vařící jako hydrotermální průduchy.

Pokud jste vždy považovali hlubiny oceánu s nízkými teplotami a vysokým tlakem za téměř neprostupné, nepřátelské místo pro život, objev takzvané ‚zahrady chobotnic‘ vás přiměje k přehodnocení. V hlubinách Tichého oceánu, v blízkosti pobřeží Kalifornie, objevili vědci pozoruhodný fenomén - shluk chobotnic, který se líhne na vrcholu hydrotermálních pramenů. Tento objev mění naše dosavadní chápání adaptability měkkýšů a jejich schopnosti přežívat v extrémně nepřátelských podmínkách.

Zahrada chobotnic se nachází hluboko pod hladinou oceánu, což je oblast s nízkými teplotami a vysokým tlakem. Přesto zde vědci nalezli tisíce chobotnic, které svá vajíčka připevňují na tenké, křehké výstupky hydrotermálních pramenů. Tyto prameny vytvářejí teplou bublinu okolo vajec, která urychluje jejich líhnutí. Vědci se domnívají, že chobotnice vyhledávají tato místa záměrně, aby urychlily vývoj svých vajec.

Tento objev je fascinujícím příkladem toho, jak se život může rozvíjet i v tak extrémních podmínkách. Ukazuje nám také, jak mnoho tajemství stále čeká na své odhalení v hlubinách našich oceánů. Je jasné, že chobotnice se ukázaly jako mistry v adaptaci, schopné přežít a dokonce prosperovat v náročných prostředích, kam se jiné druhy ani nepokoušejí proniknout. Objev zahrady chobotnic nám tak poskytuje cenný pohled na neobyčejnou životaschopnost a přizpůsobivost těchto fascinujících mořských tvorů.

V budoucnu se vědci plánují vrátit k zahradě chobotnic, aby lépe pochopili, jak se chobotnicím daří přežívat v těchto nepřátelských podmínkách a jaký vliv na ně má teplota a chemické složení vody z hydrotermálních pramenů. Tento objev nám tak může pomoci lépe porozumět nejen chobotnicím, ale také celkovým procesům adaptace života v extrémních podmínkách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz