Hlavní obsah

„Ve světě plném hrůz žlutá kabelka za 1 milion dolarů nezáří, ale bolí.“ Vyrobeno za minimální mzdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

Millionaire Speedy je vyrobena z krokodýlí kůže a je zdobena zlatými díly s diamanty. Zaměstnanci Louis Vuitton ji vyrábějí za minimální mzdu.

Nová luxusní kabelka značky Louis Vuitton za astronomickou cenu 1 milion dolarů vyvolává silné kontroverze. Taška Millionaire Speedy, vytvořená ve spolupráci s hudebníkem a podnikatelem Pharrellem Williamsem.

Článek

Nová kabelka od Louis Vuitton za astronomickou cenu 1 milion dolarů vyvolává vlnu kritiky. Jedná se o výrobek spolupráce módní značky s hudebníkem a podnikatelem Pharrellem Williamsem, který je známý svým extravagantním stylem.

Millionaire Speedy, jak se taška jmenuje, je vyrobena z krokodýlí kůže a prodává se na zakázku ve výrazných barvách jako žlutá, modrá, červená, zelená a hnědá. Navíc je zdobena zlatými kovovými díly a diamanty. Na rozdíl od současného trendu tichého luxusu, který se vyhýbá logům ve prospěch jednoduchého designu, je tato taška plná log značky Louis Vuitton.

Ačkoliv je cena této extravagantní kabelky pro většinu lidí nesnesitelná, značka Louis Vuitton ji nabízí pouze určité a prověřené klientele. Pro někoho může Millionaire Speedy představovat vrchol okázalé spotřeby, ale pro jiné je to projevem necitlivosti a špatného vkusu.

Ve světě plném hrůz žlutá kabelka za 1 milion dolarů nezáří, ale bolí.
Orsola de Castro, spoluzakladatelka módní aktivistické organizace Fashion Revolution, www.theguardian.com (Podle ní tato taška ztotožňuje luxus s vzácností a ignoruje realitu, kdy velké módní značky platí svým zaměstnancům minimální mzdy.)

Naproti tomu de Castro chválí kabelku od „eko a luxusní“ značky Elvis and Kresse, která byla vydána jako reakce na Millionaire Speedy od Louis Vuitton. Tato kabelka také stojí milion dolarů, ale je vyrobena z nevykořisťovatelských a recyklovaných materiálů a výtěžek z prodeje jde na charitu.

Kabelka Millionaire Speedy tak vyvolává diskusi o tom, co považujeme za luxus a jaký je vztah mezi luxusem a etikou. Je jasné, že ani v oblasti luxusní módy není vše jen o ceně, ale také o hodnotách, které daný výrobek reprezentuje.

Je zřejmé, že situace okolo kabelky Millionaire Speedy od Louis Vuitton ukazuje, jak se módní průmysl stále více odklání od své původní role – nabízet estetické a funkční výrobky, které reprezentují vkus, individualitu a status jejich majitelů. Místo toho se stává platformou pro demonstraci finanční síly a extravagance.

Pharrell Williams představuje svou novou kabelku jako symbol luxusu a exkluzivity. Je to výraz jeho osobního vkusu a stylu, který je ovšem v přímém kontrastu s aktuálními trendy v oblasti módy, kde se stále více upřednostňuje jednoduchost, funkčnost a etická výroba.

Kabelka za milion dolarů, vyrobená z krokodýlí kůže a zdobená zlatem a diamanty, je skutečně těžko představitelným luxusem. Toto prohlášení bohatství a statutu však vyvolává otázky o etice a sociální odpovědnosti.

Jak je možné, že velké módní značky, které si mohou dovolit prodávat takto drahou kabelku, platí svým zaměstnancům minimální mzdy?

Je zřejmé, že tato situace ukazuje na širší problém v módním průmyslu. I když móda má být formou umění a sebevyjádření, neměla by ignorovat základní etické principy. Je třeba, aby módní značky začaly více přemýšlet o své sociální a environmentální odpovědnosti.

Kabelka Millionaire Speedy tak nám připomíná, že i v luxusní módě je třeba myslet nejen na to, jak náš výrobek vypadá, ale také na to, jakým způsobem byl vyroben a jaký vliv má na společnost a životní prostředí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz