Hlavní obsah
Cestování

Via ferrata - moje zajištěná cesta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PIXABAY

Via ferrata, nebo zajištěná cesta, je druh turistiky, která se začala rozvíjet v 19. století v Alpách.

Článek

Je to upravená trasa, která je vybavena vysekanými nebo ocelovými chyty a stupy, kolíky, kramlemi, lanovými i železnými žebříky či mosty a je osazena jistícím ocelovým lanem. Tato trasa umožňuje turistům nejen prozkoumat oblasti, ale také zažít skutečnou adrenalinovou výzvu. Via ferrata jsou oblíbené mezi horolezci i turisty a mohou být považovány za bezpečnější alternativu lezení po skalnatém terénu.

Už se těšíme na úžasný pohled, který nám bude odměnou za dlouhou cestu. Rozhlížíme se kolem sebe a všude kolem je úžasná příroda. Hory, lesy a jezera vytvářejí fantastickou scenérii. Už teď si uvědomujeme, že toto bude náš nezapomenutelný zážitek. S plným napětím očekáváme naši první lezeckou cestu! Poté, co jsme překonali těžší místo, už je to jen lehčí a jednodušší. Cesta nahoru se zdá být nekonečná a my se snažíme udržet tempo. Když konečně dorazíme vysoko na skálu, stojíme tam s úlevou a radostí. Výhled je úchvatný a my si uvědomujeme, že to stálo za to. S ohromeným vzrušením začínáme fotografovat okolní scenérii a usilovně se snažíme vyfotit co nejlepší snímky. Poté, co jsme si doplnili energii občerstvením, jsou naše nohy opět připraveny k cestě dolů.

Když jsme došli na začátek této čtyřicetimetrové atrakce, vyhlídka byla nádherná. Bylo vidět, jak se ferrata klikatí kolem skal a její cesta je plná mnoha různých překážek. Všichni jsme si oddechli, že jsme se opět dostali na správnou cestu. Začali jsme sestupovat po ocelových lancích dolů. Nebylo to jednoduché, ale nakonec jsme došli bezpečně na dno a mohli si užívat krás ferraty. Když jsme dorazili na vrchol, bylo to úžasné. Obzor se otevíral do všech stran a viděli jsme také jezero, které jsme měli před chvílí pod nohama. Bylo to neuvěřitelné, jak se pohled změnil. Zde na vrchu bylo klidu a my jsme mohli užívat pohledu na okolní hory. Naše radost začala stoupat ještě více, když jsme uviděli další horolezce přicházející za námi. Byli jsme spokojeni, že tento úsek lezení byl úspěšný a že jsme dosáhli cesty po hřebenu až sem.

Když jsme dorazili k autu, vybalili jsme si všechno nádobíčko, které jsme si na lezení vezli. Usmívali jsme se na sebe a uvědomovali si, jak úžasnou ferratu jsme právě absolvovali. Byl to skvělý pocit být zase zpátky v pořádku a moci si vychutnat úspěch. Rozhodli jsme se, že ještě stihneme obhlédnout okolí a prohlédnout si jezero. Jezero bylo obklopeno lesem a bylo velmi klidné. Byla to opravdu nádhera. Nechtěli jsme odejít, ale museli jsme stihnout náš rozhovor v rádiu. Takže po ještě chvilce pohledu do krajiny se otočili a šli zpátky k autu, abychom stihli jet do Ostravy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz