Hlavní obsah
Umění a zábava

Vladimír Váchal ponechává své obrazy nepojmenované

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Janaš

ilustrační foto

Vladimír Váchal, abstraktní malíř, cestovatel a tlumočník, našel ve své umělecké tvorbě zcela jedinečný a nezaměnitelný rukopis.

Článek

Jedním z nejvýraznějších a nejcharakterističtějších rysů jeho tvorby je záměrné a důsledné používání čtvercového formátu o rozměrech 70×70 centimetrů pro své obrazy. Tento specifický rozměr se pro Váchala stal takřka symbolem a definujícím prvkem jeho uměleckého vyjádření, který prostupuje celou jeho tvorbou a dodává jí nezaměnitelný charakter.

Proč právě čtverec? Tato otázka se nabízí mnoha divákům a obdivovatelům Váchalova díla. Umělec sám považuje čtverec za dokonalý a v jistém smyslu až mystický geometrický tvar. Symetrie s dokonalou vyvážeností čtverce podle něj poskytují ideální prostor pro vyjádření abstraktních myšlenek, emocí a pocitů, které jsou ústředním tématem jeho tvorby. Formát 70×70 centimetrů pak Váchal zvolil jako optimální kompromis mezi velikostí a intimitou – je dostatečně velký na to, aby umožnil detailní a precizní práci s barvami a tvary, ale zároveň natolik kompaktní, aby si každé dílo udrželo osobní charakter a bezprostřední vazbu k divákovi.

Jedním z fascinujících aspektů Váchalových děl je absence názvů. Umělec záměrně a programově ponechává své obrazy nepojmenované, čímž otevírá široký prostor pro divákovu fantazii a osobní interpretaci. Tímto přístupem Váchal podporuje a podněcuje svobodné vnímání umění, kde každý divák může v abstraktních tazích, liniích a barvách nacházet vlastní významy, příběhy a emoce. Tento přístup koresponduje s Váchalovým přesvědčením, že umění by mělo být univerzálním jazykem, který překračuje hranice slov a konvenčních významů.

Z hlediska techniky a procesu tvorby je pozoruhodné, že Váchal maluje svá díla na zemi, nikoliv na tradičním malířském stojanu. Tento netradiční a inovativní přístup mu umožňuje pracovat s barvami a tvary z různých úhlů a perspektiv, doslova obklopovat své dílo a vstupovat do něj nejen mentálně, ale i fyzicky. Proces tvorby se tak pro Váchala stává komplexním fyzickým i duchovním zážitkem, kde se hranice mezi umělcem a dílem stírají, a vzniká jedinečná symbióza tvůrce a tvořeného.

Ačkoliv je formát 70 × 70 cm charakteristický především pro Váchalovu malířskou tvorbu, jeho umělecké vyjádření se zdaleka neomezuje pouze na plátno. Jako vášnivý cestovatel, zkušený tlumočník a autor inspirativních přednášek a podcastů přináší Váchal své bohaté zkušenosti a unikátní pohled na svět i do dalších oblastí své činnosti. Jeho multidisciplinární přístup k umění a životu obecně se tak prolíná všemi aspekty jeho tvorby a činí z něj všestrannou a fascinující osobnost současné české umělecké scény.

Vladimír Váchal svým jedinečným a konzistentním přístupem dokazuje, že i zdánlivě jednoduché a striktní rozhodnutí může mít hluboký a dalekosáhlý dopad na uměleckou tvorbu. Jeho díla jsou živoucím důkazem toho, že v omezeném a přesně definovaném prostoru lze najít takřka nekonečnou svobodu vyjádření a nepřeberné možnosti umělecké exprese. Váchalova tvorba tak představuje fascinující spojení řádu a svobody, tradice a inovace, a stává se tak jedinečným příspěvkem k současnému abstraktnímu umění nejen v českém, ale i v mezinárodním kontextu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz