Hlavní obsah
Umění a zábava

Výjimečná Helena Třeštíková proměňuje obyčejné životy ve fascinující filmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Nosek, volné dílo, wikimedia

Tvorba renomované české dokumentaristky Heleny Třeštíkové je slavná pro unikátní přístup k vyprávění příběhů obyčejných lidí. Její práce je výjimečná nejen pro její talent a umělecké schopnosti, ale také pro její odhodlání a odvahu.

Článek

Dokumentaristka a režisérka Helena Třeštíková, která se narodila v Praze v roce 1949, studovala v letech 1972-1974 dokumentární režii na FAMU v Praze. Své první dlouhodobé časosběrné dokumenty začala natáčet v 70. letech. Přestože to byl čas politické represe a cenzury, Třeštíková se dokázala vyhnout cenzorům a své natočené materiály úspěšně uchovat. Její metoda byla následující: namísto toho, aby natáčela jednu velkou reportáž, natáčela mnoho malých reportáží o různých lidech a místech, které později spojovala dohromady. Toto jí umožnilo nepozorovaně natáčet a uchovávat důležité záběry beze strachu z konfiskace filmového materiálu komunistickým režimem.

Během své kariéry natočila Třeštíková více než padesát dokumentárních filmů, z nichž mnohé byly oceněny na mezinárodních filmových festivalech. V roce 2008 získala za svůj film „René“ Evropskou filmovou cenu za nejlepší dokument. Tento film sleduje život mladíka Reného Plášila, který strávil většinu svého života ve vězení. Třeštíková ho sledovala po dobu dvaceti let a vytvořila tak fascinující portrét muže, který se snaží najít své místo ve společnosti.

Nejenže Třeštíková ukázala věrný obraz života ve společnosti, ale také se věnovala významným sociálním tématům, jako je násilí, chudoba a sociální vyloučení. Její filmy jsou často považovány za kontroverzní, protože se zabývají těmito tématy bez ohledu na politickou korektnost.

Třeštíková také výrazně ovlivnila českou filmovou scénu. Je považována za průkopnicí časosběrného dokumentarismu a její metoda natáčení byla přijata mnoha dalšími filmaři.

Jako první žena na české filmové scéně se také postavila proti sexismu a genderové diskriminaci. Svými filmy ukázala, že ženy mohou být stejně úspěšné a talentované jako muži a že by měly mít stejné příležitosti k tvoření.

Třeštíková je zároveň silnou a odhodlanou ženou, která se nebojí zdokumentovat realitu, jaká skutečně je. Její příspěvek k českému filmu a dokumentarismu je neocenitelný a stále inspiruje nové generace filmařů. Její práce je výjimečná nejen pro její talent a umělecké schopnosti, ale také pro její odhodlání a odvahu postavit se proti systému a ukázat pravdu.

Příběhy jako ten Reného Plášila

Na Reném Plášilovi jí zaujala jeho schopnost reflektovat svůj život, a tak se rozhodla jeho příběh zachytit na film. Jeho životní dráha, plná vzestupů a pádů, představuje fascinující a dramatický příběh, který Třeštíková odkrývá v průběhu dlouholetého natáčení. Film o Reném je výjimečný tím, jak dokáže odhalit hluboké vrstvy lidské existence a ukázat, jak se život může zvrtnout v nečekaných situacích.

V Třeštíkových filmech se objevuje téma proměny, které je často spojeno s postavami, které se snaží překonat své vlastní výzvy a překážky. Takový je případ Ivany a Václava, kteří se po 30 letech manželství ocitnou v krizi, která mění jejich životy. Třeštíková však ukazuje, že i v těchto těžkých okamžicích existuje jistý šťastný konec, i když ne vždy je zřejmé, jak přesvědčivý je.

Třeštíková ve svých filmech vždy respektuje své postavy a nikdy se nesnaží vytvářet neobvyklé situace. Její přístup k natáčení je otevřený a upřímný, což jí umožňuje zachytit autentické momenty ze života svých protagonistů. To je patrné zejména ve filmu Manželské příběhy, kde se divák může setkat s postavami v jejich běžném životě, ať už ve svém obchodě, doma nebo ve vězení.

Helena Třeštíková sice své postavy sleduje z dálky, ale nikdy je neposuzuje. Její snahou je zachytit jejich životy tak, jak jsou, bez zbytečných komentářů a interpretací. To je také důvod, proč se v jejích filmech objevují otázky, na které se snaží odpovědět sami protagonisté. Třeštíková je zkrátka spíše partnerem než režisérem svých postav.

Filmová tvorba Heleny Třeštíkové je fascinující svou schopností zachytit drama běžných životů a ukázat, jak se může život změnit v průběhu let. Její filmy ukazují, že každý život je natolik zajímavý, aby vytvořil příběh, a to i když se zdá být na první pohled obyčejný. A právě to je to, co dělá tvorbu Heleny Třeštíkové tak jedinečnou a fascinující. Skláním poklonu nad její výjimečnou tvorbou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz