Hlavní obsah
Umění a zábava

Faktická chyba v seriálu Ulice – když scenáristé nechají realitu stranou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Klíma

Seriál Ulice je dlouhodobě vysílaný český televizní seriál, který mapuje životy několika rodin v jedné fiktivní ulici ve fiktivní Pražské části „Křečkovice“.

Článek

Seriál se zaměřuje na běžné každodenní příběhy s prvky dramatu a komedie, což divákům umožňuje vcítit se do situací, které by mohly být blízké i jejich vlastním zkušenostem. A v tom je právě kámen úrazu pro aktuální kauzu.

Rodina Klímových

Jedním z příběhových vláken, které mě zvlášť zaujalo, je osud rodiny Klímových. Tato rodina mi je blízká nejen proto, že naše příjmení je stejné, ale i kvůli aktuálnímu dějovému rozvoji, který zahrnuje otázky odškodnění po dopravní nehodě. Paní Klímová v seriálu srazila mladého sportovce, což vyústilo v zápletku týkající se její odpovědnosti a nároku poškozeného na odškodnění, který v těchto dnech běží na televizních obrazovkách.

Jak funguje povinné ručení

Povinné ručení je základní pojistka, která je v České republice povinna pro všechna motorová vozidla používaná v provozu. Jeho účelem je krytí škod způsobených třetím osobám, což zahrnuje jak majetkové škody, tak i újmy na zdraví nebo ztrátu na životě.

Faktická chyba

V Ulici se však objevila faktická chyba, která vyvolala můj zájem o přesnost zobrazení právních a pojišťovacích procesů v seriálu. I když paní Klímová srazila mladého sportovce, což by normálně spadalo pod krytí povinného ručení, v dějové linii to bylo prezentováno, jako by šlo o výjimečnou situaci vyžadující speciální úpravy a dohody. Aktuálně se v seriálu řeší odškodnění 400 tisíc, jako „mimosoudní řešení sporu“.

Skutečnost je taková, že povinné ručení kryje všechny standardní nároky na odškodnění, včetně trvalých následků, psychické újmy a dalších případných komplikací vzniklých v důsledku nehody.

Tato nepřesnost v seriálu může být pro některé diváky matoucí, zejména pokud by se sami ocitli v podobné situaci. Je důležité, aby televizní pořady, i když jsou fikcí, podávaly realistický obraz právních a pojišťovacích procesů, aby nedocházelo k mylným představám o tom, jak tyto systémy fungují v reálném životě, což by seriál měl prezentovat.

Závěrem

V závěru, přestože Ulice nabízí už téměř 19 let poutavé a často velmi realistické zobrazení života, v tomto případě by přesnější zacházení s detaily mohlo přispět k lepšímu pochopení důležitých aspektů každodenního života, jako jsou právní a pojišťovací záležitosti, kterých by se diváci mohli bohužel chytnout a žít omylu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz