Hlavní obsah
Finance

Jak optimalizovat své zisky z investic na konci roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Klíma

Investování je skvělým způsobem, jak si vybudovat finanční zázemí. Je však důležité mít na paměti, že i z investic plynou příjmy, které podléhají dani. Kdy nemusíte své zisky danit?

Článek

1. Držte cenné papíry déle než tři roky

Pokud budete cenné papíry držet déle než tři roky, budou vaše příjmy z jejich prodeje osvobozeny od daně. Je jedno, zda se jedná o investice do oblíbených ETF, podílových fondů nebo akcií a dluhopisů, časový test se týká všech.

2. Prodávejte cenné papíry do limitu 100 000 Kč za rok

Pokud příjem ze všech cenných papírů je do limitu 100 000 Kč ročně nemusíte daňovou zátěž řešit. U částky 100 001 Kč už se daní z celé částky, daní se však vždy jen zisk! Pokud prodáte cenné papíry v hodnotě 220 000, ale nakoupili jste je za 200 000, daň je z částky 20 000,- Kč.

3. Prodejte cenný papír se ztrátou a hned jej kupte zpět

Nula od nuly pojde aneb ztráta jednoho instrumentu mi může ušetřit daně u jiného instrumentu. Jak na to? Jednoduše využijte své ztrátové akcie, podílové listy nebo ETF a prodejte je v momentu ztráty. V tu chvíli jste aplikovali ztrátu například -20 000 Kč, pokud instrument nakoupíte v tu chvíli zase zpět, nic se pro vás nemění (pozor na vstupní a výstupní poplatky!). Pokud jste u jiného instrumentu ve stejném roce aplikovali výnos (prodali jste výnosové instrumenty) můžete právě ztrátu dát naproti výnosům z tohoto instrumentu.

Příklad:

Investujete do ETF fondů, které jste během roku prodali se ziskem 50 000,- Kč.

Zároveň investujete do jednotlivých akcií a koncem roku využijete účetní ztrátu. Jedna z akcií je ztrátová, například - 15 000,- Kč. Akcii prodáte a koupíte hned zpět. Pro vás se z pohledu dlouhodobého investování nic nemění. Účetně jste ovšem v plusu „jen“ 35 000 Kč.

Výše uvedené informace nejsou finanční ani daňové poradenství a nejsou nabídkou k investování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz