Hlavní obsah
Finance

Jak ušetřit na dálniční známce pro rok 2024 celých 800,- Kč?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Od března 2024 se cena roční dálniční známky v České republice zvýší z 1 500 Kč na 2 300 Kč. Toto zvýšení ceny lze však obejít.

Článek

Kdo bude nově platit

Ceny dálničních známek budou v budoucnu valorizovány podle inflace, přičemž se bude stanovovat vždy na celé stokoruny. Do seznamu vozidel povinných platit dálniční poplatky se nově zařazují hybridní vozy, avšak s nižší sazbou. Vozidla na zemní plyn a biometan získají 50% slevu, ale s výjimkou LNG. Elektroauta a motocykly si udržují osvobození od poplatků.

Jak se cena zvyšuje

Ceny dálničních známek byly stanoveny v souladu s evropskou směrnicí Euroviněta, která limituje cenu měsíční známky na maximálně 19 % ročního poplatku, desetidenní na 12 % a denní na 9 %. Předpokládá se, že výnosy z prodeje známek v příštím roce vzrostou o 1,3 miliardy korun, čímž dosáhnou celkové částky 5,8 miliardy korun.

Využití posunu platnosti

„Trik“ v úspoře při pořízení je zejména díky elektronické známce s klouzavou platností, což umožní pořízení známky za současnou cenu s platností do dubna 2025.

Elektronický systém dálničních známek, zavedený v roce 2020, umožňuje pořízení známky kdykoliv během roku s možností posunutí platnosti až o 3 měsíce. Od nového roku by mělo dojít ke změně a využitím tohoto systému lze pořídit roční známku s měsíčním odložením.

Ke zdražení známek však dojde až v březnu. Ve výsledku tedy můžete koupit známku na konci února za stávající cenu a vyhnout se tak blížícímu se zdražení. Platnost takto zakoupené známky může být až do 1. 4. 2025, pokud posunete počátek až na konec března.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz