Hlavní obsah
Finance

Jak vinou špatného pojištění přijít o více jak 450 000

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Pojištění domu je klíčové pro ochranu majetku. Nedostatečné krytí, známé jako podpojištění, může mít závažné následky. Klient, který si neaktualizoval smlouvu přišel při požáru o 450 000 korun na pojistném plnění.

Článek

Příběh tohoto klienta začal zdánlivě standardně. Měl pojištění domu, včetně krytí požáru. Bohužel, klient neprovedl aktualizaci hodnoty svého domu, a tak byla pojistná částka nastavena na nižší částku, než jaká by měla být v době pojistné události. Hodnota domu byla ve skutečnosti více než 9 milionů, ale smlouva byla nastavena jen na 2 miliony.

Vlivem požáru se klientovi dům zčásti zničil a vážně poškodil. Očekával, že jeho pojistka mu pomůže pokrýt náklady na opravy a nahrazení zničených věcí. Bohužel se ukázalo, že jeho majetek měl vyšší hodnotu, než byla stanovena pojistná částka, a klient byl v tu chvíli podpojištěn.

Pojišťovna tedy krátila pojistné plnění v poměru, v jakém byl dům pojištěn vůči skutečné hodnotě.

Foto: Petr Klíma

Dopis od pojišťovny

V důsledku toho klient obdržel od pojišťovny pouze poměrnou částku odpovídající stanovené hodnotě, což bylo o 457 775 korun méně než náklady na opravy a náhradu majetku.

Tento případ nám připomíná, jak je důležité pravidelně aktualizovat svoji pojistnou smlouvu a zabezpečit, aby byla aktuální a odpovídající hodnotě majetku. Nedostatečné krytí může vést k finančním ztrátám v případě škody, a to může mít vážné důsledky pro všechny klienty.

Osobně se svými klienty aktualizuji smlouvy každé 2-3 roky vlivem událostí, které se na realitním a stavebním trhu za poslední léta dějí. Pokud by se náhodou nezvýšila pojistná hodnota majetku, stejně pojišťovny přichází s aktualizacemi svých produktů. Je tedy možné mít za stejné peníze mnohem více muziky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz