Hlavní obsah
Finance

Lze si pojistit prasklý telefon nebo rozbitou televizi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Pojištění rozbité elektroniky nabízí spotřebitelům ochranu proti náhlému a nečekanému poškození jejich zařízení. V ideálním případě umožňuje pokrytí nákladů na opravu nebo výměnu zařízení . Jak je to ale v praxi?

Článek

Je důležité si pečlivě přečíst podmínky pojistné smlouvy a být si vědom potenciálních výluk. Navíc není pojištění jako pojištění a každá pojišťovna se ke stejné situaci staví jinak.

Pojištění od obchodníka

Připojištění rozbitého telefonu nabízené obchodníky může na první pohled působit jako praktická ochrana proti nečekaným nehodám. Přesto se v mnoha případech ukazuje, že tento typ pojištění není tak výhodný, jak by se mohlo zdát.

Seznam výluk, tedy situací, ve kterých pojištění neplatí, bývá často velmi rozsáhlý. Typicky pojištění nekryje poškození způsobené záměrným jednáním, běžné opotřebení nebo škody vzniklé v důsledku nedbalosti. V některých případech mohou být výluky formulovány tak široce, že téměř jakékoli realistické scénáře poškození telefonu mohou být interpretovány tak, že nespadají do krytí pojistky.

Navíc proces reklamace může být zdlouhavý a složitý, s množstvím byrokratických překážek. To může vést k frustraci a ztrátě času, což je zvláště problematické v situaci, kdy je potřeba telefon rychle opravit nebo nahradit.

Pojištění přímo od pojišťovny

Mnoho pojišťoven nabízí pojištění elektroniky. Je však dobré číst pojistné podmínky. Většinou se jedná o situace kdy někomu cizímu náhodou rozbijete notebook vylitím vody, televizi díky tomu, že kopnete do stolu, nebo rozbijete telefon drknutím do stolu. Situací je samozřejmě více.

Jeden produkt přeci jen existuje

Nejmenovaná pojišťovna nabízí v rámci svého produktu pojištění před technickou poruchou. Toto pojištění poskytuje ochranu pro širokou škálu situací od standardního krytí základních pojistných nebezpečí až po specifické situace a rizika.

Technická porucha v rámci tohoto pojištění je definována jako rozbití strojních a elektronických zařízení způsobené různými faktory jako jsou nedopatření, výrobní vady nebo vady materiálu. Krytí technické poruchy se však nevztahuje na zařízení starší 5 let a na škody, které jsou pokryty výrobní zárukou. Pro zařízení starší 3 let se hodnota pro účely pojištění počítá na základě časové ceny.

Fakticky to tedy znamená, že na jakékoliv poškození elektroniky (notebook, počítač, mobil, televize) je možné mít pojištěno. Navíc je jedno, jestli škodu způsobí někdo vám, nebo sami sobě, třeba tím, že vám vypadne mobil z kapsy.

Při likvidaci škody se postupuje podáním nahlášení, dodáním potřebných dokladů, a následným proplacením škody. Škoda bývá obvykle do několika dnů po splnění všech požadavků proplacena.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz