Hlavní obsah

Nástrahy krátkodobých půjček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Krátkodobé půjčky se mohou zdát jako rychlé řešení finančních problémů, ale často s sebou přinášejí řadu potenciálních nevýhod, které je potřeba zvážit. V tomto článku prozkoumáme několik klíčových aspektů krátkodobých půjček.

Článek

Rozdíl mezi bankovními a nebankovními institucemi

Při zvažování krátkodobé půjčky je důležité rozlišovat mezi bankovními a nebankovními institucemi:

  • Bankovní instituce: Tyto instituce jsou regulované Českou národní bankou a nabízejí širokou škálu finančních produktů, včetně půjček. Úvěrové produkty od bank mají tendenci mít nižší RPSN a delší dobu splatnosti. Navíc banky zkoumají bonitu, tedy schopnost splácet půjčku. V případě podezření banky, že půjčku nebudete schopni splácet, nepůjčí vám.
  • Nebankovní instituce: Tyto firmy nabízejí finanční služby, ale nejsou považovány za banky a mají méně přísnou regulaci. Krátkodobé půjčky od nebankovních institucí mohou být snadno dostupné, ale často s vyššími úrokovými sazbami a dalšími poplatky. Nebankovní instituce bonitu většinou nezkoumají a tak může být zaděláno na problém. Některé společnosti dokonce vydělávají jen tím, že klientům nabíhají úroky z prodlení a další smluvní pokuty.

První půjčka „zdarma“

Nabídka „první půjčky zdarma“ je často používaný marketingový tah některých nebankovních společností, který na první pohled vypadá velmi lákavě. Nicméně, i když se zdá, že tato nabídka snižuje finanční zátěž a nabízí půjčku bez úroků a poplatků, skrývá v sobě několik potenciálních nevýhod.

Podmínky splatnosti - půjčky s nabídkou „první zdarma“ často mají velmi krátkou dobu splatnosti, obvykle 30 dní. Tento krátký časový rámec může být pro některé dlužníky problematický, zvláště pokud se jejich finanční situace náhle změní.

Vysoké sankce za pozdní splácení v případě, že dlužník není schopen splatit půjčku v dohodnuté době, mohou být účtovány vysoké poplatky za prodlení. Tyto poplatky mohou v některých případech přesáhnout výši původní půjčky.

Foto: Petr Klíma

extrémní rpsn

Co je RPSN

RPSN, neboli Roční procentní sazba nákladů, je klíčovým ukazatelem, který pomáhá spotřebitelům porozumět skutečným nákladům spojeným s půjčkou. Tato sazba zahrnuje nejen úrok, ale také všechny další poplatky a náklady spojené s půjčkou, rozložené na celou dobu trvání úvěru. Vysoká RPSN u krátkodobých půjček často odhaluje skryté náklady a ukazuje, že půjčka může být ve skutečnosti dražší, než se na první pohled zdá.

Další nevýhody krátkodobých půjček

Kromě vysoké RPSN a potenciálních rozdílů mezi bankovními a nebankovními produkty, zahrnují nevýhody krátkodobých půjček také:

  1. Úvěrová past: Krátkodobé půjčky mohou vést k tzv. úvěrové pasti, kdy si dlužník musí půjčit další prostředky, aby splatil původní půjčku, což vede do spirály dluhů.
  2. Vysoké poplatky za prodlení: V případě, že není půjčka splacena včas, mohou být účtovány vysoké poplatky za prodlení.
  3. Negativní dopad na kreditní historii: Nedostatečná splatnost půjčky může negativně ovlivnit kreditní historii dlužníka, což může ztížit získání úvěrů v budoucnosti.

Při zvažování krátkodobé půjčky je tedy důležité brát v úvahu všechny výše uvedené aspekty. Důkladné zvážení všech pro a proti a porovnání nabídek různých institucí může pomoci předejít negativním důsledkům a zajistit, že rozhodnutí o půjčce bude co nejvíce informované.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz