Hlavní obsah
Finance

Nový trik při výběru z bankomatu Euronet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/

Euronet bankomaty jsou známé po celém světě a můžete je najít v mnoha turistických destinacích, na letištích, v nákupních centrech a na jiných veřejně přístupných místech. Tyto bankomaty nabízejí možnost vybrat hotovost v místní měně.

Článek

Přestože se mohou zdát bankomaty, jako pohodlná služba pro turisty a cestovatele, objevily se stížnosti týkající se jejich podvodných praktik, zejména v souvislosti s nepříznivými směnnými kurzy a vysokými poplatky.

DCC

Jedním z hlavních problémů, kterém uživatelé těchto bankomatů čelí, jsou skryté poplatky a nepříznivé směnné kurzy. Dynamic Currency Conversion neboli DCC (česky „dynamický převod měny“) je služba, která se uplatňuje při výběrech hotovosti z bankomatů v zahraničí nebo při bezhotovostních platbách kartou. Euronet bankomaty často nabízejí možnost „garantovaného směnného kurzu“, který se může na první pohled zdát jako výhodná nabídka. Ve skutečnosti však tento směnný kurz zahrnuje vysokou marži ve prospěch provozovatele bankomatu, což vede k výrazně vyšším nákladům na výběr hotovosti ve srovnání s použitím karty přímo pro platby v obchodech nebo restauracích.

Nový trik na poplatky

Směnným kurzům už se turisté vyhýbají a vědí, že vybírat kurzem bankomatů je velmi nevýhodné. Je jedno jestli je to bankomat Euronetu, nebo komerčních bank. Novým trikem je však dotaz na zůstatek.

Foto: https://www.youtube.com/@KlucizPrahy

Euronet - nabídka při výběru

Dotaz na zůstatek v bankomatu mimo vaši banku je většinou zpoplatněn od 20 do 50 korun, záleží na bance. V tomto případě se však na zůstatek dotážete omylem. Na ilustrační fotografii vidíte nabídku bankomatu. Pokud chcete vybrat peníze i jako český občan, ihned kliknete na „hotovost a zůstatek“, ale v tom je ten problém! Při výběru peněz na vás těsně před vyjetím bankovek vyskočí zůstatek na účtu, který jste ovšem nechtěli a díky tomu zaplatíte poplatek.

Poplatek i za nedodání služby

Bohužel poplatek vám banka naúčtuje i pokud transakci během celého procesu zrušíte. Stačí jen kliknout na „hotovost a zůstatek“ a v tu chvíli bankomat vaší bance řekne, že jste se na zůstatek dotazovali i když tomu tak ve skutečnosti vůbec není.

Jak si tedy vybrat bez poplatku navíc? V menu stačí kliknout na „jiné“. V tu chvíli si jen vyberete peníze a bankomat vám nic navíc nezaúčtuje.

Celá tato operace je dosti zavádějící. Navíc Euronetu některé obce platí za to, aby jejich občanům do města/vesnice bankomat, který takto nachytá většinu uživatelů, nainstalovali.

Na celý případ ukázali youtubeři „Kluci z Prahy“, kteří o tom natočili celou reportáž. I vzhledem k tomu, že sami chtějí aby o této problematice bylo co nejvíce vědět, vznikl tento článek. Odkaz na youtube zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz