Hlavní obsah
Finance

Odpuštění úroků u úvěru. Proklientská záležitost, nebo jen marketing?!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Klíma

Banky vytvářejí různé lákavé nabídky, aby získaly nové klienty a udržely stávající. Jedním z těchto triků je „odpouštění úroků“ ke konci úvěru, které se na první pohled zdá být výhodou pro klienta, avšak, často jde jen marketingový trik.

Článek

Zní to lákavě

Banka nabízí úvěry s „nízkým úrokem“ a tvrdí, že na konci doby splatnosti budou úroky „odpuštěny“. To zní jako výhra pro klienta, že ano? Na první pohled ano, ale realita je často jiná.

V tomto článku budu využívat příklad: půjčka 150 000,- Kč, doba splácení 72 měsíců, úrok 10 % p.a.

Foto: Petr Klíma

Poměr splátky jistiny a úroků

V každé anuitní splátce úvěru se nachází splátka jistiny (úmor) a úrok. První složka představuje částku, o kterou se sníží dluh, zatímco druhá je platba bance za půjčení peněz. Zatímco výše anuitní splátky zůstává konstantní, v průběhu splácení se mění poměr úmoru a úroku. Původně tvoří úrok značnou část celkové splátky, avšak postupně se neustále snižuje.

Aktuální akce

Aktuálně má podobnou akci jedna nejmenovaná banka. „V druhé půlce půjčky neplatíte úroky.“ To zní opět jako vstřícný krok banky ke klientům, ale pojďme si jej ukázat v praxi na výše zmíněném příkladu. Jak je to doopravdy?

Podmínky pro přiznání odměny

  • půjčka není v prodlení se splátkou
  • půjčka není zesplatněna ani restrukturalizována
  • na půjčce není v první polovině splácení proveden jakýkoliv odklad splátek nebo není provedeno jakékoliv snížení splátek
  • účastník akce doložil účelovost u půjčky na bydlení, půjčky na úsporné bydlení, pokud k tomu byl vyzván
  • účastník akce v první polovině splácení půjčky nezkrátil dobu splácení a počet měsíčních anuitních splátek neklesne na 35 měsíců a méně v důsledku mimořádné předčasné splátky
  • účastník akce si nesjedná změnu úrokové sazby
Foto: Petr Klíma

Platební kalendář

Díky výše zmíněným podmínkám a přiloženému platebnímu kalendáři vidíme, že si banka zase tolik nepohorší, co víc? Klient má motivaci řádně splácet (na tom samozřejmě není nic špatného), během první půlky nesmí předčasně splatit úvěr, nebo snížit úrokovou sazbu. A to je právě ono. Nyní, když jsou půjčky na vysokých sazbách, dá se předpokládat, že třeba za rok/dva konkurence nabídne lepší podmínky. Klient je však motivován u banky zůstat, aby měl druhou půlku splácení „zdarma“.

Uvedený příklad byl na 6 let, ale pokud si chcete sjednat půjčku třeba na 10 let, druhá půlka splátek „bez úroků“ už pro vás výhodná být vůbec nemusí. Vždy je potřeba vše dobře propočítat, nebo si najít odborníka, co Vám vše vysvětlí.

Využili jste někdy vy, nebo někdo z okolí podobnou akci? Podělte se do diskuze.

Anketa

Využili jste někdy vy, nebo někdo z okolí podobnou akci? Podělte se do diskuze.
ANO využil
0 %
ANO někdo z okolí využil
0 %
NE nevyužil nikdo
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz