Hlavní obsah
Finance

Platba na kontakt od dnešního dne spuštěna! Jak na to?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Klíma

Platba na kontakt je novinka v oblasti plateb, která umožňuje poslat peníze jiné osobě bez znalosti jejího čísla bankovního účtu. K provedení platby stačí znát pouze telefonní číslo příjemce.

Článek

Jak platba na kontakt funguje?

Platba na kontakt funguje na principu centrálního registru, který vede Česká národní banka. V tomto registru jsou spárovány telefonní čísla s čísly bankovních účtů. Když odesílatel platby zadá telefonní číslo příjemce, banka odesílatele se spojí s registrem a získá číslo bankovního účtu příjemce. Poté platbu odešle na toto číslo účtu.

Výhody a nevýhody plateb na kontakt

Platba na kontakt má řadu výhod. Je to pohodlnější a jednodušší než zadávat číslo bankovního účtu. Je také bezpečnější, protože nemusíte sdílet své číslo bankovního účtu s ostatními.

Mezi konkrétní výhody plateb na kontakt patří:

  • Snadné a pohodlné zadávání údajů
  • Bezpečnější než sdílení čísla bankovního účtu

Mezi konkrétní nevýhody plateb na kontakt patří:

  • Nutnost registrace do systému
  • Pamatovat si své telefonní číslo :)

Kam se registrovat?

Ve svém internetovém/mobilním bankovnictví si najděte záložku „platba na kontakt“ do které se registruje. Nemusíte tedy nic posílat na Českou národní banku a už vůbec se na jejich webu registrovat! Toho totiž můžou využívat hackeři, kteří určitě podobné webové stránky využijí k tomu aby z vás dostali údaje k účtu, nebo platební kartě.

Závěr

Platba na kontakt má potenciál zjednodušit a zpříjemnit platební styk. Je to pohodlná a bezpečná alternativa k zadávání čísla bankovního účtu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz