Hlavní obsah

Posledních pár dní na úsporu za nákup dálniční známky, jak na to?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://edalnice.cz/novinky-v-roce-2024/index.html

Od 1. 3. 2024 dochází k navýšení cen dálničních známek. Roční bude o 800 korun dražší, co dalšího se mění?

Článek

Nová pravidla pro placení dálničních poplatků

V reakci na inflaci dojde k aktualizaci cen dálničních známek, které nyní budou upravovány tak, aby odpovídaly celým stokorunám. Hybridní automobily se nově zařadí mezi vozidla, jež musí za používání dálnic platit, avšak budou mít nárok na sníženou sazbu. Auta poháněná zemním plynem nebo biometanem si užijí poloviční slevu, kromě těch na LNG. Elektrická vozidla a motorky zůstanou od poplatků osvobozeny.

Změny v cenách dálničních známek

Stanovení cen dálničních známek proběhlo podle směrnice Eurovignette, která omezuje cenu měsíční známky na nejvýše 19 % z ročního poplatku, desetidenní známky na 12 % a denní na 9 %. Očekává se, že příjmy z prodeje známek se v nadcházejícím roce zvýší o 1,3 miliardy korun, což znamená celkový výnos 5,8 miliardy korun.

Optimalizace platnosti dálničních známek

Výhodným „trikem“ při koupi je využití elektronické dálniční známky s nastavitelnou platností, díky čemuž je možné zakoupit známku za současnou cenu s platností až do dubna 2025. Díky systému elektronických dálničních známek, zavedeného v roce 2020, je možné koupit známku kdykoli během roku a posunout její platnost o až 3 měsíce.

S příchodem nového roku se systém mírně upravil, umožňuje získání roční známky s měsíčním předstihem. Zdražení známek nastane už v březnu, takže zakoupením známky koncem února za stávající cenu lze předejít nadcházejícímu zvýšení cen. Platnost takto zakoupené známky může trvat do 1. 4. 2025, pokud se počátek platnosti posune na konec března.

Přehled cen viz úvodní fotografie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz