Hlavní obsah
Bydlení

Rozdíl mezi bytovou jednotkou a domácností aneb Jak (ne)být pojištěn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Klíma

Pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti chrání majetek a majitele před různými riziky, ačkoli mohou působit podobně. Podívejme se na jejich hlavní rozdíly.

Článek

Nedávno jsem se setkal se situací, kdy klient, který bydlí v rodinném domě o 3 bytových jednotkách, měl 2 pojistné smlouvy. Jedna smlouva byla právě na pojištění rodinného domu a druhá byla na pojištění jeho domácnosti, to si ovšem pouze myslel. Nepozorností došlo k tomu, že mu zástupce pojišťovny udělal „pojištění bytové jednotky“. Zní to podobně, domácnost, nebo bytová jednotka, bohužel není. Klient měl tedy (velmi laicky řečeno) 2 × pojištěny cihly jeho bytu, ale ne vybavení…

Pojištění nemovitosti

Co to je?

Pojištění nemovitosti se zaměřuje na ochranu samotné budovy, jako je dům, byt, či komerční nemovitost. Toto pojištění vás kryje v případě škod, které mohou postihnout strukturu budovy. Může jít o různé situace, včetně požárů, povodní, vandalizmu, nebo jiných fyzických poškození budovy.

Co je obvykle kryto?

  • Základní struktura nemovitosti.
  • Střecha a stavební prvky.
  • Elektrické a vodovodní systémy.
  • Výbava, která je pevnou součástí nemovitosti.

Pojištění bytové jednotky

Co to je?

Pojištění bytové jednotky se týká samostatného bytu. Ve většině případů je pojištění bytové jednotky zbytečné, vzhledem k tomu, že bytová jednotka bývá pojištěna v rámci SVJ. Tím je tedy pojištěn celý dům včetně samostatných bytových jednotek. Tam kde SVJ pojištění sjednané nemá, je potřeba mít svoje. Každopádně pozor na nízké sublimity (limity na samostatnou bytovou jednotku), které občas mají SVJ nízké.

Pojištění domácnosti

Co to je?

Pojištění domácnosti se soustředí na majetek uvnitř budovy, tedy věci a osobní majetek v domě nebo bytě. To zahrnuje nábytek, elektroniku, šperky, oblečení a další osobní věci. Toto pojištění poskytuje krytí v případě odcizení, poškození nebo ztráty těchto osobních věcí.

Co je obvykle kryto?

  • Osobní majetek
  • Oblečení, nábytek, elektronika
  • obecně by se dalo říci, že všechny movité předměty v bytě
Foto: ČSOB pojišťovna - https://www.csobpoj.cz/pojisteni/pojisteni-majetku/pojisteni-domacnosti-1.1

Rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti

Závěrem je dobré říci, aby si každý dal pozor na to, co má pojištěné a alespoň jednou za rok, když platí pojistné, kouknul na smlouvu, zda je vše aktuální.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz