Hlavní obsah
Finance

S kreditkou na vánoční nákupy. Možnost, jak ušetřit, ale také roztočit dluhovou past

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Klíma

Kreditní karta je možnost, jak nakoupit dárky s cashbackem (0,5 - 1% z nákupu), případně využít partnerský program. Při včasném nesplacení ovšem nabíhají velké úroky. Výhody, nevýhody a praktické rady naleznete zde v článku.

Článek

Výhody kreditní karty:

  1. Cashback: Banky poskytující kreditní karty většinou poskytují cashback za každou transakci. Někdo jej nemá vůbec, jiný až do 3 % při akci.
  2. Úvěrová historie: Tím, že používáte kreditní kartu, budujete si historii ve svém bankovním registru. Banka je při hodnocení úvěruschopnosti obvykle nakloněnější k těm, kteří mají kladnou úvěrovou historii (včas splácí své závazky).
  3. Pojištění nákupů a bonus: Některé kreditní karty nabízejí pojištění nákupů, což může poskytnout ochranu v případě ztráty nebo poškození zakoupeného zboží. Záleží na pojistných podmínkách. Některé banky mají s vybranými obchodními partnery bonusové akce.
  4. Odložená platba: Odložením platby můžete "vydělat" na úrocích. Na kreditní kartě utrácíte peníze banky, na jejichž vrácení máte určitou dobu, po kterou můžete peníze využít jinak.

Nevýhody kreditní karty:

  1. Vysoké úrokové sazby: Jednou z hlavních nevýhod je vysoká úroková sazba, kterou musíte zaplatit, pokud nevrátíte celý dluh do konce bezúročného období. To může způsobit vážné finanční problémy.
  2. Poplatky: Kreditní karty mohou být spojeny s různými poplatky, jako jsou roční poplatky, poplatky za pozdní platby, záleží na poskytovateli a podmínkách.

Příklad správného a špatného využití karty

Správné využití:

Klient Vít Spořivý utratil za vánoční dárky 20 000,- Kč přes kreditní kartu. Díky bonusům u partnerů mohl koupit o dárek navíc, protože jeho banka spolupracuje s obchodem, kde koupil dárek pro manželku, navíc má na nový spotřebič do kuchyně prodlouženu záruku o 1 rok díky bonusu ke kreditní kartě. Dokonce získal ze všech nákupů cashback 1 %, tedy 200,- Kč. Utracených 20 000,- Kč má na běžném účtu, ale po dobu bezúročného období 55 dní je dal na spořicí účet s 6% úrokovou sazbou. Díky tomu na spořicím účtu „vydělal“ dalších 130,- Kč na úrocích. Ve výsledku utratil 20 000,- Kč a na cashbacku + úrocích získal zpět 330,- Kč.

Špatné využití:

Klient Petr Plýtvavý utratil za vánoční dárky 20 000,- Kč také přes kreditní kartu. Bohužel jeho banka nenabízí žádný cashback, prodlouženou záruku, nebo bonus od partnerů. Petr Plýtvavý navíc nedisponuje částkou 20 000,- Kč na běžném účtu, nemá tedy co dát na stranu. Blíží se konec bezúročného období a Petr Plýtvavý nemá peníze na vyrovnání dluhu. Začíná mu tedy standardní splácení karty s úrokem 25 %. Platební kalendář má nastavený na 663 korun a ze začátku splácení splácí přes 400 korun na úrocích. Pan Petr tedy utratil také 20 000,- Kč, ale v první splátce platí úroky přes 400 korun.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz