Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Sbohem, technický průkaze aneb změny od 1. 1. 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo dopravy

Ministerstvo dopravy zavádí novou praxi vydávání technických průkazů pro vozidla, což bude mít výrazný dopad na řidiče a evidenci vozidel. Ukončení vydávání velkého technického průkazu (Osvědčení o registraci vozidla II.).

Článek

Co přináší tato změna?

Úřady již nebudou vydávat velké technické průkazy a nově se zaměří pouze na vydávání malých technických průkazů. Důležité je poznamenat, že pro vozidla, která již mají vydán velký technický průkaz, neexistuje povinný termín pro výměnu dokladů.

To znamená, že starší velké technické průkazy zůstanou platné, dokud nedojde ke změně údajů u daného vozidla. Teprve při této změně údajů úřady odeberou stávající doklady a vydají nový malý technický průkaz.

Co to znamená pro řidiče?

Pro řidiče toto opatření v praxi mnoho neznamená. Stále máte možnost používat své stávající velké technické průkazy do doby, než se objeví potřeba změny údajů, jako například změna majitele, motoru nebo jiných důležitých informací o vozidle. Ty se však přenesou na internet, portaldopravy.cz.

Při změně údajů o vozidle úřad odebere původní dokument a vyměnit ho za nový malý technický průkaz, který bude jediným registračním dokladem pro dané vozidlo.

Kompletní údaje o vozidle se přenesou na internet

Na Portál dopravy, portaldopravy.cz, se přenesou Velké technické průkazy, stejně jako další agendy. Přihlášení do tohoto portálu probíhá stejně jako do datové schránky nebo k bankovní identitě.

Na portaldopravy.cz naleznete také historii technických prohlídek vašeho vozidla, a to včetně detailního popisu každé prohlídky.

Díky portálu lze elektronicky podat žádost o výměnu řidičského průkazu v případě krádeže, ztráty nebo změny údajů. Stejně tak můžete zakoupit dálniční známku, zaplatit mýtné atd.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz