Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babička a dědeček ujídají nám (volební) chlebíček?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Představte si, že by někdo přišel s myšlenkou, že omezí či zcela sebere volební právo ženám nebo Romům, asi by skončil brzy před soudem nebo s obrovskou ostudou.

Článek

Avšak když někdo vážně navrhuje, že by se mělo omezit volební právo starším lidem, tak je dnes pomalu za myslitele, o jehož kreativním návrhu by se mělo seriózně diskutovat. Neskutečné.

Na sociálních sítích se v posledních týdnech objevilo několik článků směřujících tím směrem, tedy rozdrtit „gerontokracii“. Nepřekvapivě tyto texty píšou mladší lidé, většinou zastánci dnešních (pěti)koaličních stran a straniček. Jedině snad s výjimkou části KDU, kde ještě jakžtakž drží úcta ke stáří a tradiční rodině.

Reformátoři argumentují ostře – starším lidem je prý jedno, co bude za pár let, nebo dokonce za desítky roků. Mladí ponesou důsledky své volby, ne starci.

Babišovy přeslazené koblihy

Rádi uvádějí příklady s „Babišovou koblihou“, kvůli které údajně senioři
a seniorky volí hnutí ANO. A také starší nepoučitelní lidé mají sklon k „rasismu“, nebyli ani na Erasmu v Itálii či Finsku, tak holt zápecnicky hlasují pro Okamurovu partaj.

Svá tvrzení barvitě dokládají bulvárně dryáčnickými příhodami – jak něčí dědeček či babička prý prohlásili, že budou někoho volit jen proto, že jim dal na náměstí propisku, kabelu či pamlsek.

Jako červený hadr na býka působí na mladší myslitele, že senioři málokdy podporují zavedení homosexuálních sňatků, a vůbec nemyslí dostatečně „duhově“.

Taktéž je kritizováno, že nějaký praděd či prabába volil/a určitého politika, jelikož si s nimi pěkně povykládal před poliklinikou a vyslechl jejich starosti. Vsuvka – možná kdyby tito juniorští mudrlanti častěji navštěvovali své předky a hezky trpělivě si s nimi popovídali, tak by udělali pro demokracii více, než aby chtěli někomu systémově omezovat jeho ústavní právo volit. Tedy jeho aktivní volební právo.

Řetězové maily utržené ze řetězu

Rovněž je kritizován špatný přístup seniorů k informacím a z toho plynoucí silnější náklonnost podlehnout dezinformacím. Vysmívány jsou samozřejmě řetězové maily.

Možno si představit seriózní diskuzi, zda má dojít ke snížení věkové volební hranice, například na sedmnáct nebo šestnáct let, jako je tomu v jiných zemích (například v sousedním Rakousku), avšak stále intenzivnější úvahy o zavedení jakési uzavírací klauzule (lhostejno zda v 75 nebo 80 či 85  letech), pokládám za skandální.

Mám za to, že o tom by se nemělo v seriózní českomoravské společnosti ani diskutovat. Jako se třeba mezi odpovědnými lidmi nediskutuje o znovuzavedení trestu smrti nebo omezení sociálních dávek pro nepřizpůsobivé příslušníky některých menšin, jenom z důvodu barvy jejich pleti.

Koneckonců řadu dnešních vynálezů, které používají se samozřejmostí sobě vlastní dnešní mladí, vymyslely a lopotně prosadily právě generace jejich prarodičů a rodičů. Takže vymezování se vůči starším lidem v košili kolektivní věkové viny bylo a je naprosto absurdní a neuctivé.

(autorský text)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz