Hlavní obsah
Názory a úvahy

Blufování kolem Istanbulské úmluvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kolman

Jelikož anonymní kolega uzavřel u sebe pod článkem diskuzi, respektive ji vůbec „demokraticky“ nepřipustil, musím reagovat novým článkem.

Článek

Za prvé musím rázně odsoudit naprosto ageistický diskriminační tón anonymního autora s nickem „Kritický mileniál“.

Tak jako je ve slušné společnosti nepřípustné hodnotit někoho kvůli jeho barvě kůže, rase nebo náboženství, je v roce 2024 naprosto nepřijatelné hodnotit někoho optikou jeho věku. Stejně jako nemůže nikdo ovlivnit, zda je Rom, nebo Polák, stejně nemůže ovlivnit plynutí času a s tím spojený věk.

Za druhé - autor v textu osvědčil, že vůbec nechápe smysl, postavení a účel Istanbulské úmluvy.

A jeho příklad s tresty za znásilnění od brněnského soudu, aniž by znal spis, je přímo flagrantní. O to více rozumím včerejších slovům předsedy ústavního soudu váženého pana Josefa Baxy, který odsuzuje stále častější perfidní útoky na nezávislost českých soudů.

Ačkoliv to pod pláštík internetové anonymity se skrývající autor/ka myslel/a třeba i dobře, neuvědomil/a si, že neohrabané útoky na nezávislou justici nás posouvají směrem na Východ.

Zopakujme si, co by již všichni rozumní lidé měli dávno znát, ale asi neznají: V západní (euro-americké) právní kultuře vládne právo (Rule of Law, Rechtsstaat) nikoliv car, ÚV KSSS, církev, „neziskovky“, kmotrovské mafie nebo dokonce ulice.

Může nám Kritický mileniál osvětlit, jaký konkrétní vliv by Istanbulská smlouva měla na druhostupňové rozhodnutí krajského soudu? A už vůbec nechápu proč soudní rozsudek vyčítá senátorům? To je pokus o nějakou předaprílovou legraci?

SPOLU a neCHUTNĚ

Za třetí - Sice nejsem člen volič stran koalice SPOLU, tak bych mohl mít zlomyslnou radost z autorovy výzvy, aby mladí nevolili tento subjekt, ale já ji prostě v rámci fair play mít nemohu. Skutečnost, že část senátorů zvolených za SPOLU hlasovala proti Istanbulské úmluvě, rozhodně nijak zásadně nejde proti zájmům mladých lidí. Proti jejich zájmům, jde mnohem více např. uvažované zavedení výpovědi bez důvodu nebo nedostupnost vlastního bydlení a desítky dalších konkrétních každodenních věcí.

Sečteno - pro běžného mladého člověka ze spodních deseti milionů je Istanbulská úmluva, i přes její mediální gargantuovské „přefukování“ reálně marginalitou.

Dopady na život běžného muže či ženy jsou homeopatické! Je to jako by si někdo vybíral nové auto, podle kvality zpětného zrcátka. A to hlavně proto, že o tom zrcátku mluvil květnatě nějaký youtuber nebo tiktoker!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz