Hlavní obsah
Názory a úvahy

Brno je nejkrásnější město v Brně. Ale nutno napsat o neukázněných chodcích a chodkyních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Povzdech na konec roku.

Článek

Žiju v Brně již roky a jsem zde v zásadě spokojen.

O tom, jak moc se člověk cítí spokojený nebo frustrovaný, rozhoduje mimo věcí velkých (makroekonomických či globálně politických) také řada každodenních maličkostí. Drobností, které – pokud chybí, nebo se naopak dějí – mají v součtu potenciál otrávit lidský život více, než řekněme nesváry mezi Bolívií a Chile.

Autor přiznává, že jednu z nich v jeho případě představují lidé, kteří po brněnských chodnících cítí potřebu kráčet ve třech či dokonce čtyřech vedle sebe.

Zkušenost praví, že nejraději to dělají ženy, patrně inspirované americkým seriálem Sex ve městě. Zmíněný útvar preferují, aby si mohly povídat.

Za takovým účelem jde nepochybně o optimální formaci, pro ostatní má však tu vadu, že se kolem ní nedá projít. Nezvládne to ani ten, kdo jde rychleji za ní, ani ten, kdo chvátá v protisměru. A pokud už si průchod přece jen vymůže, tváří se dotčené, jako by jim někdo bral přinejmenším slevovou kartu do Ikey.

Když takový útvar někdy sám narazí na pomalejšího chodce, zpravidla seniorního věku, nedokáže jej jen tak obyčejně předejít, tedy na chvíli čtyřstup změnit v užší, dynamičtější těleso.

Většinou neochotně přibrzdí a v lepším případě začne důležitě pokašlávat, v tom horším se pustí do vtipkování. „Teréééz, myslíš, že někdy do toho fitka nebo sexshopu jako dojdeme? Holky slyšely jste už tu pohádku o šnekovi?“.

Abychom ale nebyli jen za škarohlídy, přiznáváme, že jedno pozitivum vícestupé chození po městě přece jen má – otravuje a brzdí cyklisty s koloběžkáři. Těm sice jízdu po chodníku zákon zapovídá, ale kdo by se něčím takovým nechal v Brně zdržovat, že?

Vztek, který v takových lidech probouzí fakt, že je zdržuje alespoň čtyřstup „Teréééz s kamarádkami“ je zaslouženým minimálním trestem za pohrdání paragrafy.

Anketa

Vadí vám neukáznění chodci?
ano, velmi
8 %
mírně ano
12 %
více mi vadí cyklisté a koloběžkáři na chodnících
72 %
nevím
0 %
nevadí mi, také chodíme s kamarádkami ve čtyřstupu
4 %
naprosto zbytečná anketa
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz