Hlavní obsah
Názory a úvahy

Český pirátský Kocourkov - Obce dostaly pro digitalizaci počítače s britskými nabíječkami

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ta přestavba pardon ta digitalizace, to je složitý proces. Ne každý mu rozumí. Bude již konečně rezignovat ministr Bartoš?

Článek

Digitalizace stavebního řízení je prý skvěle připravená, holedbal se nedávno ministr Ivan Bartoš (Piráti).

V malebném lázeňském městečku Poděbrady to konečně vypadalo na průlomovou změnu. Úředníci netrpělivě čekali na novou várku notebooků, které měly usnadnit jejich práci a přiblížit je moderní éře digitalizace stavebního řízení. Místostarosta Ladislav Langr byl plný nadšení, dokud neotevřel krabici a nevytáhl první zbrusu nový notebook.

„Tak já myslím, že ta akce je perfektně připravená…,“ konstatuje ironicky, když si prohlíží sedm notebooků s nabíječkami, které vypadají, jako by je někdo omylem zaměnil s kolekcí antikvariátních adaptérů pro britskou síť.

Ano, čtete správně. Místo očekávaných českých zástrček, na které jsou zvyklí všichni obyvatelé naší krásné stále více digitalizované země, dorazily notebooky s britskými koncovkami. Ty hranaté kolíky, které se možná skvěle hodí k anglické snídani s čajem a tousty, jsou ovšem v Česku naprosto k ničemu.

„Možná bychom měli začít prodávat na městském úřadě adaptéry,“ vtipkuje jeden z úředníků, zatímco se pokouší zapojit notebook do české zásuvky pomocí improvizovaného řešení s použitím lepicí pásky a několika sponek do vlasů své dcery.

„Na jedné straně je to vlastně hezký symbol našeho přátelství s Velkou Británií,“ přidává se další kolega, který se evidentně rozhodl najít na situaci alespoň nějaký pozitivní úhel pohledu. „Když už Britové v Evropské unii skončili, tak si aspoň můžeme vyměňovat nabíječky.“

Ovšem Langr to tak růžově nevidí. „Já chápu, že se při takových akcích stávají chyby, ale tady jde o úplnou ignoraci našich potřeb. Co máme teď dělat? Čekat na další zásilku, tentokrát snad s odpovídajícími koncovkami, nebo se rovnou s úřadem přestěhovat do Londýna?“

Úředníci tak místo digitální revoluce zažívají malou technologickou katastrofu.

„Je to trochu ironické, že jsme se připravovali na digitalizaci, ale místo toho jsme skončili s cizími zásuvkami,“ povzdychne si úřednice Bc. Jarmila Sedmimílová rozená Bláhová Dis., „A já bláhová jsem si myslel, že největší problém bude se naučit nový software a nové stavební předpisy, a ne hledat jakýsi adaptér na eBay.“

Ale kdo ví? Možná se z této zkušenosti poučíme a příště budou notebooky dodávány se zástrčkami kompatibilními se všemi zeměmi světa, aby byl přechod na digitalizaci skutečně globální a všestranný. Nebo alespoň doufejme, že příště dojde zásilka s českými koncovkami.

Obdobný problém jako měli v Poděbradech měli například v Semilech, na několika pražských městských částech a na dalších místech po celé republice.

Závěrem - běž již domů Ivane…

Ale již vážněji, za minulé vlády by ministr odpovědný za digitalizaci stavebního řízení byl již dávno vyměněn, a samozřejmě se nejedná jen o tuto kuriozitu z Poděbrad, ale o celkovou nepřipravenost, o které hovoří naštvaní úředníci ze skoro celé naší republiky. Na některých stavebních úřadech dokonce masově odešli správní úředníci do předčasného nebo řádného důchodu, aby s touto šaškárnou neměli, co do činění.

Odstoupí konečně pirátský ministr I. Bartoš?

Podkladový zdrojový aparát:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-kam-to-strcit-obce-dostaly-pro-digitalizaci-pocitace-s-britskymi-nabijeckami-254535#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest258_redesign_vyhledavani_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-dusno-v-koalici-starostove-se-boji-ze-bartos-nestiha-digitalizaci-247520

https://cnn.iprima.cz/dusno-kolem-bartose-koalici-zni-obavy-zda-stihne-digitalizaci-bezna-praxe-tvrdi-ministr-431646

Anketa

Ministr I. Bartoš by měl odstoupit
Ano
22,2 %
Ne
38,9 %
Včera bylo pozdě
27,8 %
Nevím
5,6 %
Jak mohou mít Piráti ministra, když ani nemáme moře?
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz