Hlavní obsah
Aktuální dění

Co je to vlastně Hamás? Aneb o jedné „horlivosti“.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: wiki commons

Co je to vlastně Hamás? Aneb o jedné „horlivosti“.

Článek

Má milá koketuje s Hamasem,
do týhle chvíle žila s mamlasem,
do Tel Avivu jezdí za masem,
tu pravou víru v Boha našla jsem.

Zpívala již v roce 2011 česká skupina, J.A.R v čele s Michaelem Viktoříkem a Romanem Holým, v písni nazvané S Hamásem (na albu Dlouhohrající decka)

Výraz Hamás představuje zkratku slov Ḥarakah al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah, tedy Islámské hnutí odporu.

Zajímavostí je, že v arabštině v překladu znamená „horlivost“.

Kořeny tohoto hnutí najdeme již v roce 1987 jako odnož egyptského Muslimského bratrstva. Asi nikoho moc nepřekvapí, že teritoriálně tyto kořeny vznikly v Pásmu Gazy. Připomeňme, že je zmíněné pásmo Gazy je poměrně úzké území na východním pobřeží Středozemního moře, jež na východě a severu sousedí s Izraelem a na jihozápadě s Egyptem.

Pozor, s počtem obyvatel 2 miliony na ploše přibližně 365 km2 se Gaza, obsazuje třetí místo na světě podle hustoty osídlení. Člověk nemusí být demografem, aby mu bylo jasné, že když je mnoho lidí na jednom místě, tak to plodí velké trable. Ostatně když do místnosti o velikosti deset metrů čtvercových zavřete padesát, předtím slušných lidí, tak v nich brzy vyvstanou ty nejnižší sebezáchovné pudy. Čímž samozřejmě nijak nechceme omlouvat skutečnosti, které se nyní v tamní regionu dějí, spíše je do jisté míry vysvětlujeme.

Zpátky k „horlivosti“.

Jaké má hnutí Hamás vlastně záměry?

Hlavním cílem Hamásu je boj proti Izraeli a vytvoření nezávislého plnohodnotného (islamistického) státu v Palestině. Hamás se dělí na dvě části. První z nich je politická, jež od roku 2007 de facto ovládá Pásmo Gazy, druhá, Brigády Kassám, je militantní a provádí především teroristické útoky proti státu Izrael a jeho obyvatelstvu. Pro vyšší informační komplexnost dodejme, že Hamás je hodně proiránsky a naopak protiamericky orientován. Tato orientace je dlouhodobá.

Pásmo Gazy je kvazistátní útvar, kde vládne zmíněné proíránské hnutí Hamás.

K vazbě Irán - Hamás nutno uvést slova politologa Marka Čejky (ČRo Plus , 13.10.2023) - Hamás ovšem není šachovou figurkou Iránu, styčné body tam jsou, ale Hamás spoustu věcí činí naprosto autonomně na Iránu.

Hamás sice vyhrál volby v roce 2006, ale žádné další demokratické svobodné volby zde už od toho roku (tedy sedmnáct let) nebyly realizovány.

Prameny:

https://web.archive.org/web/20180627053554/https://www.bbc.com/news/world-middle-east-20415675

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz