Hlavní obsah

Ivan Bartoš: Příliš dlouho v čele Pirátské strany. Déle než Milouš Jakeš

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Glosa k aktuální české politické situaci

Článek

Ivan Bartoš je postavou, která neodmyslitelně patří k historii a současnosti České pirátské strany. Strany sice do jisté míry kontroverzní, ale pořád se jedná o stranu vládní.

Bartošova dlouhá přítomnost ve vedení strany je však čím dál tím častěji kritizována jak uvnitř strany, tak i mimo ni.

Pirát Bartoš, který byl předsedou v letech 2009 až 2014 a opět od roku 2016 až dodnes, celkově strávil ve funkci předsedy již více než 13 let. Tedy více než leckterý komunistický papaláš,

Takto dlouhé období zákonitě přináší otázky o možném vyčerpání jeho vůdcovských schopností a negativním vlivu na výkon a výsledky strany.

Stagnace a klesající volební výsledky

Ergo kladívko, pod Bartošovým vedením Pirátská strana čelí stagnaci a stále horším volebním výsledkům. Nejnovější volby do Evropského parlamentu v roce 2024 přinesly pouze jeden mandát, což je ve srovnání s minulými úspěchy jasný pokles. Kritici poukazují na to, že strana pod Bartošovým vedením ztratila dynamiku a schopnost oslovit širší voličskou základnu.

Politické chyby a nesprávná strategie

Jedním z nejvíce kritizovaných kroků Bartoše byla koalice s hnutím STAN v roce 2021 pro volby do PS PČR. 

Tento krok byl mnohými považován za strategickou chybu, která vyústila v katastrofální volební výsledek pro Piráty. Namísto očekávaného posílení pozic získala strana pouze čtyři mandáty v Poslanecké sněmovně, což bylo hluboko pod očekáváním a potenciálem strany. Bez této koalice by podle odborníků Piráti získali alespoň 14 mandátů, což by znamenalo mnohem silnější postavení ve sněmovně i ve vládě.

Dalším bodem kritiky je nedostatek politického umu, který Bartoš často projevuje. Přestože má nepochybně silnou osobnost a výrazný styl, chybí mu často strategické myšlení a schopnost vyjednávat a uzavírat efektivní politické dohody. Tyto nedostatky se projevily nejen v neúspěšné koalici se STAN, ale i v dalších rozhodnutích, která vedla k oslabení pozice Pirátské strany na české politické scéně.

Potřeba nového vedení

Stále více členů strany i odborníků volá po změně ve vedení.

Pirátská strana, která začínala jako dynamické a inovativní politické hnutí, potřebuje nové impulsy. A  strategii, aby se mohla opět stát relevantní silou v české politice. Nové vedení by mohlo přinést nejen čerstvé nápady a energii, ale i lepší strategické rozhodování a schopnost adaptovat se na měnící se politické prostředí.

Závěr

Dnes již dýchavičný Ivan Bartoš nepochybně sehrál klíčovou roli v historii a vývoji Pirátské strany. To mu jistě nikdo soudný nebere.

Avšak jeho po (námořních) čertech dlouhá přítomnost ve vedení nyní přináší více problémů než přínosů.

Stagnace, klesající volební výsledky a opakované strategické chyby naznačují, že je čas na změnu.

Sečteno - Pirátská strana potřebuje nové vedení, které jí pomůže znovu získat dynamiku a úspěch na zdejší politické scéně.

Vystřídat!

Anketa

Volíte Piráty
ano
25 %
ne
70 %
nevím
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz