Hlavní obsah

Je to jen špička ledovce vztahů mezi generacemi. Mladí rostou pro šibenici?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Stručná věcná reakce na článek „Aby ses, bábo, nezbláznila“

Článek

Článek popisuje situaci, kdy seniorka vyčítala mladé dívce, že sedí na místě v tramvaji, přičemž dívka následně odpověděla hrubě. Tento incident je ale jen špičkou ledovce širších společenských problémů.

V první řadě stojí za povšimnutí, že senioři nejsou automaticky oprávněni k úctě pouze na základě věku. Často slyšíme, že „starší lidé si zaslouží respekt“, ale tento respekt by měl být vzájemný a nezištný. To, že seniorka hned zaútočila a použila nevybíravá slova, vyvolalo u mladé dívky podobně hrubou reakci. Na tomto incidentu je patrné, že problém neleží pouze na straně mládeže. Není možné očekávat slušnost a empatii, pokud není prokázána z druhé strany. To však neomlouvá hrubé chování mladé generace.

Jedním z nejvíce zmiňovaných témat v diskusi o mládeži je jejich „neustálé koukání do telefonů“ a údajná nepozornost vůči okolnímu světu. V článku je tento aspekt také zdůrazněn, když se kritizuje, že mladí v tramvaji věnují veškerou pozornost svým mobilům. Je však nutné si uvědomit, že jde částečně o kulturní změnu. Dnes je běžné, že mladí lidé používají technologie i během cestování, a to nemusí nutně znamenat, že ignorují ostatní nebo jsou bezohlední.

Dále je důležité vzít v potaz, že každá generace se potýká s určitými problémy a rozdíly v chápání společenských norem. Starší lidé byli vychováváni v jiných podmínkách a jejich očekávání, jak se má člověk ve veřejném prostoru chovat, mohou být odlišná od těch dnešních. Naopak mladší generace se často potýká s výzvami, které starší lidé neznali – například stálým tlakem na rychlou dostupnost informací a připojením k technologiím.

Takové rozdíly však nesmí být důvodem k neúctě z žádné (!) strany.

Článek vyzývá k většímu vzájemnému pochopení. Senioři by měli rozpoznat, že mladší lidé nejsou vždy záměrně nezdvořilí, ale spíše mohou být nepozorní nebo nevyznají se v etiketě. Mladí lidé by naopak měli pochopit, že starší generace je zranitelnější a častěji potřebuje pomoc. Také by měli být ochotni uvolnit místo či projevit slušnost, aniž by čekali na výzvu. Celý konflikt mezi seniorkou a dívkou v tramvaji je příkladem toho, jak drobný incident může poukázat na hlubší sociální problém.

Závěrem

Ergo kladívko, klíčovým řešením je větší trpělivost a komunikace mezi generacemi. Namísto ostrých výměn názorů by bylo lepší vzájemně si vysvětlit své postoje a očekávání.

Zásadní je, aby jak senioři, tak mladí lidé respektovali jeden druhého nejen na základě věku, ale především na základě lidskosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz