Hlavní obsah
Právo a státní správa

Je výhodnější nemovitost darovat, nebo odkázat? Kolik tím popřípadě ušetříme?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Možná jste si také někdy položili otázku, zda je ekonomicky a daňově výhodnější dětem nebo vnoučatům (pokud již děti třeba nežijí) svůj domek nebo byt (či jinou nemovitost) ještě darovat za života nebo to tzv. neřešit a vyčkat až na dědické řízení.

Článek

V předloženém článku se podíváme na zásadní faktory, které by měly hrát roli při vašem rozhodování.

In medias res - pakliže příbuzným nemovitost darujete ještě za svého života, můžete jim ušetřit dost peněz za dědické řízení.

Pěkně postupně. Ve hře je zde darovací a dědická daň.

Zde nemusí mít vaši potomci (nebo i vnoučata) žádné obavy. Děti, vnuci ale i třeba rodiče, prarodiče, manželé, sourozenci, jsou totiž od obou jmenovaných daní osvobozeni.

Tady by si povrchnější čtenář mohl nedbalostně říci, tak je to jedno, není vlastně, co řešit. Avšak mimo daní je zde další faktor, a tím jsou notářské poplatky.

Pakliže dětem majetek odkážete, nebo budou dědit ze zákona (v první dědické skupině) bohužel přijdou na pořad dne povinné náklady za notáře. Jeho výše záleží na hodnotě dědictví.

Přibližme si aktuální notářský sazebník, který je dán právní předpisem (vyhláškou ministerstva spravedlnosti), nikoliv smluvně.

Poplatek notáři při dědictví

odměna z prvních 500.000,-Kč

2%, minimálně však 2.000,-Kč

odměna z částky od 500.001,-Kč do 1.000.000,-Kč

0,9%

odměna z částky od 1.000.001,-Kč do 3.000.000,-Kč

0,5%

odměna z částky od 3.000.001,-Kč do 20.000.000,-Kč

0,1%

Dobrá zpráva pro nejbohatší dědice, hodnota dědictví nad 20.000.000,-Kč již nemá vliv na odměnu notáře.

Pozor výše citované výše odměn jsou bez DPH, takže si nachystejme pro notáře (resp. stát) ještě více peněz.

Částku hradí dědicové ne stejně, ale podle poměru toho, co z dědictví nabyli.

Tip - Na internetu možno nalézt kalkulačky, které vám rychle a zdarma vypočtou výši notářské odměny, abyste věděli, co vás čeká a nemine.

Dávejme ovšem pozor, zda je v předmětné kalkulačce zohledněno i výše připomenuté DPH.

Co musí být v darovací smlouvě?

Není to nic složitého – musí tam být kdo, komu, kdy a co daruje. V darovací smlouvě musí být tedy jasně uvedená jména, adresy, rodná čísla (či data narození) dárce i obdarovaného. Dalším krokem je podrobný popis darované nemovitosti v souladu s katastrálním zákonem. (uvést číslo popisné, parcelní číslo, list vlastnictví, katastrální území). A nezapomeňme na datum.

Samozřejmě (zejména u větších majetků) možno doporučit sepsání smlouvy advokátem či notářem.

Pozor, vlastnické právo k domku či bytu nepřechází na nového vlastníka podpisem darovací smlouvy, ale až řádným vkladem do katastru nemovitostí.

Následně tedy musíte (či váš) učinit i tzv. návrh na vklad do katastru nemovitostí.

Pro vyšší informační komplexnost dodejme, že zmíněná darovací „nemovitostní“ smlouva musí být uzavřena vždy písemně.

Každému účastníkovi zůstane po podpisu zpravidla jedno vyhotovení, a jedno další vyhotovení poslouží jako tzv. vkladová listina pro návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí.

Zajímavost - zatímco na vyhotoveních pro dárce a obdarovaného postačí dle zákona prosté „neověřené“ podpisy, vyhotovení určené katastrálnímu úřadu musí být opatřené úředně ověřenými podpisy subjektů.

Podpis vám může ověřit nejen notář, ale i třeba advokát, nebo městský (obecní) úřad nebo krajský úřad. Ale rovněž to jde uskutečnit na Czechpointu na České poště či Hospodářské komoře.

K tématu jak napsat správně závěť bez notáře:

Sečteno

Z ekonomického hlediska je dnes výhodnější dětem nemovitost darovat než vyčkávat na dědické řízení.

Úspora se samozřejmě liší dle velikosti odkazovaného majetku, nicméně při aktuálních cenách nemovitostí v ČR může jít zhruba o 20 až 40 tisíc korun (včetně DPH), tuto částku uvádíme přirozeně jen pro hrubou orientaci, aby čtenář při prokousávající se tímto článkem někde v metru či tramvaji na svém či sousedově telefonu si mohl rychle učinit obrázek.

Jinou otázkou samozřejmě jest jaké máte s dětmi (vnuky) aktuální vztahy. Tedy, aby vás pak z vašeho (resp. nově jejich) domečku či bytu perfidně poklusem (o berlích) nevyhnali, nicméně to je již námět zase na další článek.

------------------------------------------------

Prameny a zdroje dalších informací:

Vyhláška č. 196/2001 Sb., Vyhláška Ministerstva spravedlnosti o odměnách a náhradách notářů, správců pozůstalosti a Notářské komory České republiky (notářský tarif)

Občanský zákoník, - zákon č.89/2012 Sb.,

https://www.epravo.cz/top/clanky/darovani-nemovitosti-z-pohledu-darce-a-obdarovaneho-cast-1-114717.html

zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon)

K tématu vydědění více zde:

K nepominutelným dědicům:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz