Hlavní obsah
Názory a úvahy

Měli by slovenští studenti v ČR platit za studium?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Česko trápí nedostatek lékařů, proto jsou nuceni sloužit přesčasy. A současně vychováváme zdarma lékaře pro cizí země.

Článek

Raději byste se mne, paní redaktorko měla zeptat v jakých oborech je dnes lékařů dostatek. To bude kratší – dostatek jich není aktuálně v žádném! Sarkasticky odpověděl redaktorce Českého rozhlasu nedávno prezident České lékařské komory MUDr. Milan Kubek.

A měl pravdu.

Lékaři chybí nyní v Česku plošně – ve všech regionech i oborech. Absolutně nejhorší situace je u dětských lékařů, kterých je nedostatek dlouhodobě, a nyní zde přibylo navíc přes sto padesát tisíc malých Ukrajinců a Ukrajinek.

Člověk nemusí být zrovna statistický matematik, aby mu bylo jasné, že pokud do státu neočekávaně přibude přes půl milionu lidí (dospělí a děti), tak to zdravotnickému systému hodně zabrat.

Samozřejmě s nedostatkem lékařů jsme se potýkali již před válkou na Ukrajině a laskavý autor nechce rozdmychávat laciné protiukrajinské vášně, hlavní viník situace ostatně sedí v Kremlu a nemožno očekávat, že by do české kotliny poslal na pomoc své lékaře či peníze.

Naopak pozitivně možno v tomto kontextu vnímat, že řady zdravotních sester a hlavně pomocného zdravotnického personálu posílily ženy (a pár mužů) z Ukrajiny.

Nicméně k tématu nedostatku lékařů, mám zásadní systémový námět.

Problém nutno řešit již od kořene, tedy na našich lékařských fakultách. Ačkoliv se naše vlády snažily a snaží navýšit počet studentů a studentek medicíny, tak narážíme na letitý oříšek.

K jádru pudla - studuje zde zdarma mnoho slovenských posluchačů lékařských fakult. Ano víme, je to díky mezinárodním smlouvám a evropskému právu, kterými je Česká republika vázána. A hlavně díky jazykové blízkosti, kdy Slovákům a Slovenkám nedělá problém studovat v našem českém jazyce.

Takže dochází k paradoxu, že zde za peníze našich pacientů, vystudují cizinci. Jistě část z nich zde zůstane a pracují v našem zdravotnictví, pak není problém.

Bohužel, jak si správně stěžuje i vedení ČLK, mnozí z nich pak po úspěšném zakončení studia odchází buď zpátky na Slovensko, anebo (a to častěji) do třetích zemí.

Jak je asi českému pacientovi, který zde čeká rok na operaci, ale ví, že slovenskému medikovi zaplatil studia a on nyní léčí ve Švýcarsku, Rakousku, Dánsku nebo Německu. Je toto etické? Dodejme, že šestileté studium medicíny stojí okolo dvou milionů korun, takže za pět set studentů to je…raději nepočítat.

In medias res - proč naši politici konečně nevyjednají výjimku, aby cizinci, kteří zde vystudují za české veřejné peníze, pak v naší republice museli povinně zůstat pracovat minimálně například 10 nebo 15 let? Anebo na (bezplatné) studium je Česko pro někoho dobrou destinací, ale na práci v ordinaci pak již nikoliv?

Západoevropanům to možná takhle vyhovuje, že jim de facto zadarmo profesně přichystáváme kvalitní lékaře!

Nám ale nikoliv, vládní politici udělejme s tím konečně něco.

(v modifikované a zkrácené podobě vyšlo v LN)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz