Hlavní obsah
Lidé a společnost

Miroslav Mareš, přední český politolog a „extremista“, padesátníkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Blahopřání k významnému životnímu jubileu.

Článek

Je až neuvěřitelné, jak ten čas letí.

Vážený kolega z Masarykovy univerzity pan prof. JUDr. PhDr. Miroslav Mareš, Ph.D. slaví v těchto dnech neuvěřitelné padesáté narozeniny.

Pro širší čtenářskou veřejnost stručně připomeňme, že jihomoravský oslavenec je známý a vysoce erudovaný politolog a vysokoškolský pedagog silně spjatý s druhou nejstarší českou univerzitou, ano tou, která je pojmenovaná po osobě, jež zdobí bankovku, jež se tak málo dostane do rukou studentů i učitelů.

Předmětem dlouholetého odborného zájmu M. Mareše je zejména terorismus, dále pak pravicový i levicový extremismus (kdyby existoval terorismus středový, tak by se jím též oslavenec určitě zaobíral).

K odlehčení mezi Marešovy vlajkové odborné lodi patří mimo jiné i fotbalové chuligánství.

Mezi brněnskými studenty léta kolovala historka, jak mladý začínající vědec navštěvoval v rámci svého praktického terénního výzkumu různá problémová fotbalová utkání, a jednou se omylem (málem) zapletl do bitky s českou policií. Při zásahu (údajně někdy před skoro třiceti lety na jednom pražském stadionu) se prý směrem k zasahujícím jednotkám ozývalo, „já nejsem chuligán, já jsem politolog z Brna“!

Zda je historka pravdivá, či se jedná jen o studentské „urban legends“ se dnes již asi nedozvíme.

Avšak již vážněji, pár dat z bohatého života prof. JUDr. PhDr. Miroslava Mareše, Ph.D.

Vystudoval práva na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně (1999) a předtím úspěšně politologii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně (1997). V té době tam již působil mj. i Petr Fiala, dnešní premiér.

Od roku 1997 do současnosti kontinuálně pracuje M. Mareš jako vyučující na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity, kde získal i vědecké tituly docenta (2005 a následně i profesora (2014) v oboru politologie.

Mnoho let působil i jako soudní znalec, především se zaměřením na politický extremismus. Mimo jiné je i členem Institutu pro srovnávací politologický výzkum FSS MU, Mezinárodního politologického ústavu.

Zajímavostí je, že v roce 2000-2001 byl Předseda Rady České televize, a to i v čase tzv. Velké televizní krize. V té době mu nebylo ještě ani 30 let. Holt zlatá devadesátá léta (resp. přelom století), tehdy měli mladí lidé dveře do veřejného prostoru otevřený.

Za své dlouholeté vědecké a odborné zásluhy byl po zásluze (bez jakékoliv ironie) vyznamenám Cenou rektora Masarykovy univerzity za dlouhodobé vynikající výsledky ve výzkumu (stříbrná medaile MU).

O Marešově vědeckých a odborných by se daly napsat stovky stran, nicméně k tomu není toto periodikum vhodné, proto raději text ukončíme upřímným přáním – Mirku, hodně zdraví, štěstí a dalších odborných úspěchů.

------------------------------------------------

(autor gratulace se s oslavencem osobně zná již skoro 30 let, proto ten méně formální tón, děkujeme za pochopení).

---------------------

a na úplný závěr - tematicky zaměřený vtip, lehce reflektující jak pedagogické , tak i  odborné zaměření jubilanta:

Jak se řekne francouzsky „Marečku, podejte mi pero”?

Marine, Le Pen! :D

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz