Hlavní obsah
Názory a úvahy

Potomci Janáčka - řidiči MHD v Brně - už zase mohou „hrát na rádia“. Je to bezpečné?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Návrat rádií do brněnské MHD: Hudba, mír a možná i láska.

Článek

Po měsíci pro jedny slastného, pro druhé hrobového ticha, které panovalo v brněnských tramvajích, autobusech a trolejbusech, se konečně vrací život. Ano, je to pravda!

Rádia opět ožívají a s nimi i naděje, že cesta do práce nebude jen rutina, ale opět kulturní zážitek. Samozřejmě za předpokladu, že hlasitost hudby či mluveného slova „nesmí obtěžovat cestující“. Co to vlastně znamená, si teprve musíme vyjasnit.

A tak odboráři zasáhli. „Ticho je fajn,“ říkali, „ale všeho moc škodí.“ A měli pravdu. Brněnská MHD se stala místem, kde bylo slyšet každý šustot novin, každé kýchnutí či pšouknutí a bohužel i všechny ty rozhovory, které bychom raději neslyšeli.

Návrat rádií byl triumfem. Řidiči slavili, cestující se tajně radovali, a ti, kteří si rádi schrupnou, se modlili, aby výběr hudby nebyl příliš energický. Ale co znamená ono tajemné: „nesmí obtěžovat cestující“? To je otázka, na kterou se zatím hledá odpověď.

Možná to bude znamenat, že ráno budeme probouzeni jemnými tóny klasické hudby. Odpoledne nás budou provázet rytmy jazzu, aby nám zpříjemnily cestu z práce. A večer? Večer bychom mohli slyšet tichý šepot uklidňující hudby, která nás připraví na sladký spánek.

Ale co když řidič, který je milovníkem heavy metalu, zapomene ztlumit hlasitost při sólu na kytaru? Nebo když fanoušek rozhlasových dramat naladí právě v ten okamžik, kdy detektiv rozřeší svůj případ? Inu, možná nás čekají chvíle překvapení a nečekaných zážitků.

A tak se Brno stává opět městem, kde se cesta městskou dopravou může proměnit v malý koncert, nebo alespoň ve chvíli, kdy zapomeneme na všední starosti a necháme se unášet melodiemi. Snad se nám podaří najít tu správnou rovnováhu mezi tichou meditací a hudební extází. Protože, jak se zdá, i v dopravě platí, že míra je důležitá.

Jak to bude s poslechem rádia v brněnské MHD v budoucnu, ještě není jasné. Ale jedno je jisté – už teď se těšíme na to, co nám zítřejší cesta přinese. Ať už to bude Mozart, Debustrol, Lord Skull, Drunk President, Elán, Vitacit nebo Beatles.

Anebo třeba místní rádiový pořad o zahradničení či erotice a pohlavních nemocech, jedno je jisté: brněnská MHD už nikdy nebude taková, jaká bývala.

A to je dobře. Anebo ne?

Co si myslíte o zákazu poslechu rádií pro řidiče MHD? Má nějaký smysl? Ohrožuje poslech rádia řidiči MHD bezpečnost silničního provozu?

Napište nám, prosím, do komentářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz