Hlavní obsah
Rodina a děti

S tchyní se přestali úplně stýkat - podporuje Fica a Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Glosa na základě vyprávění kamaráda Honzy (45).

Článek

Slunce se schovávalo za mraky jako plachá dívka za roh ulice a lidé se motali po chodnících jako malé postavičky v divadle. V tomto větším moravském městě žil Honza, obyčejný muž, který se právě ocitl v neobyčejné situaci.

Jeho manželka, Eliška, byla ženou plnou vášně a energie. Spolu s ní sdílel radosti i starosti každodenního života. Ale jedna věc je dělila - tchyně.

Stará paní, která se jmenovala Soňa (přezdívaná „Bagr“, z časů, kdy ještě hrávala volejbal za brněnské Šelmy), byla jako ostříž. O vše se zajímala.

V poslední době se však vztah mezi Honzou a tchyní zhoršil. Nešlo o žádné malichernosti, ani o běžné rodinné neshody ohledně vaření polévky nebo pojištění za domek.

Nikoliv, jejich názory se diametrálně rozcházely v politické rovině.

Podpůrkyně a fanynka Putina

Tchyně byla oddaná příznivkyně slovenského politika R. Fica (SD-Smer) a hlavně ruského prezidenta V. Putina. Její den začínal a končil politikou. A když se politika dostala do obýváku Honzy a Elišky, začaly se vážně dít věci.

„Jak můžeš podporovat takového člověka?“ ptal se Honza jednoho dne Soničky, když zaslechl, jak zase hájí politiku slovenského politika Fica.

„Protože je to muž, který má rád svou zemi a chrání naše slovanské hodnoty,“ odvětila Soňa s pýchou v hlase.

„Ovšem, to by bylo skvělé, kdyby to byla pravda,“ namítl Honza, ale jeho slova se ztratila v záplavě Sonina přesvědčení.

S postupem času se stávalo stále obtížnější najít společné téma pro rozhovor. A tak se přestali setkávat. Honza a Eliška začali trávit více času ve svém vlastním světě, daleko od politických diskuzí.

Rodinný rozkol

Jednoho dne se však vše změnilo. Honza se vrátil domů ze své obvyklé odpolední sobotní procházky a zjistil, že Eliška se chová podivně. Seděla na gauči s pohledem upřeným do dálky a zdálo se, že se nesoustředí na nic kolem sebe.

„Co se děje?“ zeptal se Honza a sedl si vedle ní.

„Ehm, tak… Měla jsem dnes s maminkou hodně ostrý konflikt,“ odpověděla Eliška tiše.

„To je špatné. O co šlo?“ zajímal se Honza.

„Ehm, prostě… Maminka se znovu začala hájit Fica a Putina. A já… já už nemohu poslouchat ty její nesmysly. Ale je to tak těžké, vždyť je to přece má maminka,“ vysvětlovala Eliška se slzami v očích.

Honza si v duchu povzdechl. Byl si vědom toho, jak obtížné muselo být pro Elišku bojovat s vlastní matkou kvůli politickým názorům.

„Pojď, povídej mi o tom víc,“ řekl Honza a obejmuli se.

Rozuzlení a šťastný konec?

Sice je to moje matka a moje tchyně, ale demokratické evropské hodnoty si nenecháme pošlapat, shodli se manželé středního věku. Dokud se babička výrazně nepolepší a stokrát nenapíše, že Putin je vůl, tak se s ní prostě nebudeme stýkat.

A jak se dohodli, tak i udělali. Navíc se odstěhovali padesát kilometrů daleko, ať si tchyně žije s tím svým Vladimírem Putinem.

Jaký je váš názor, rozhádali jste se někdy v rodině kvůli politice? Napište nám, prosím, do komentářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz