Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pravdivý, smutný příběh z Brna. Jak se slušná prodavačka se zlou potázala

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kolman

Nedávno mi vyprávěl kamarád David příběh, který se prý opravdu stal jeho švagrové.

Článek

Švagrová Mirka (třicátnice s rázným náběhem na čtyřicítku) je asi ta nejhodnější ženská na světě. Jelikož žije v registrovaném partnerství s jeho sestrou, která je (s prominutím) pěkné třeštiprdlo.

Mirka má a vždy měla zlaté srdce a mj. toleruje partnerce ledacos od nepřiměřených a nepředvídatelných změn nálad až po relativně pestré milostné úlety a extrémní nepořádek v koupelně, ale to nikomu neříkejme.

Co se vlastně stalo v květinářství?

Nicméně náš příběh se týká úplně něčeho jiného.

Mirka provozuje v jednom moravském městě – název Brno asi nikomu nic moc neřekne, malé květinářství.

Nic velkého, ale na uživení její vlastní, ale i dvou malých roztomilých francouzských buldočků, které s obrovskou láskou chová, to docela stačí. Snad si to nepřečte ministr financí a nezvedne malým obchodníčkům a zejména floristkám daně.

Páchnoucí bezdomovec přišel na konzultaci

K věci – předminulý týden přišel do jejího voňavého obchůdku páchnoucí bezdomovec, ale choval se zpočátku relativně slušně.

Nicméně za chvíli přišel k paní Mirce a sebevědomě povídá: „Mohu se slušně zeptat, nemáte nějakou drobnou…?“ Jak tušíte, nebylo to řečeno hlasem úplně slušným a pokorným, spíše docela namyšleným až arogantním.

A jak zjistili vědci z kampusu, skoro 85 procent lidské komunikace se skrývá nejen ve vlastních „formálních“ slovech – ale spíše v barvě, modulaci a tónu lidského hlasu, a vůbec především v non-verbálních aspektech. Prostě není tolik důležité, co říkáme, ale jak to říkáme.

Dala mu…

Mirka chvíli váhala, ale pak dala otravnému otrhanému pánovi červenou minci s emblémem našeho města Brna - tedy desetikorunu.

Ta hodná žena myslela, že věc je vyřízena a muž bez zbytečného odkladu odejde. Ostatně již kvůli němu (a jeho zápachu) opustily její obchůdek tři opravdu slušné zákaznice.

Avšak chyba sociální lávky – pobuda spustil skutečnou bandurskou: „Ty (vulgární lidové označení pro ženský pohlavní orgán ) lakomá, co to má jako být, co to má být, ty lakotná (další jiné vulgární lidové označení pro ženský pohlavní orgán)“ ….(další vulgarity a urážky raději vynecháme), ale věřte, že to byly velice, ale velice ostré a zraňující výrazy.

Tak peprně zdaleka nemluvil snad ani bývalý český prezident.

Netolerance a smutný konec

A nyní přijde vrchol příběhu, když bezdomovec odcházel, všiml si malé duhové vlaječky – a pravil rozzuřeným zlým hlasem: „Co to tady máš za (přídavné jméno vycházející z lidového hanlivého označení pro homosexuální osoby) a fašistické symboly?“

Velice smutný příběh, a s takovými věcmi se můžeme setkat nyní v roce 2024.

Dožijí se alespoň naše děti či potom vnoučata přátelštější a tolerantnější společnosti?

---------------------------------------------

(jména a některá další fakta byla přiměřeně změněna kvůli ochraně soukromí)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz