Hlavní obsah
Umění a zábava

Ring volný - Je Jiřina Bohdalová lepší herečka než Magda Vášáryová?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kdo je lepší? Dá se to měřit?

Článek

Porovnávat dvě herecké legendy je jako porovnávat jablka s hruškami – obojí má své jedinečné kouzlo.

Ale přesto, dovolme si na okamžik spekulovat a porovnávat…

Jiřina Bohdalová je ikonou českého herectví, jejíž jméno je synonymem pro talent, charisma a nezapomenutelné výkony. J. Bohdalová má schopnost proměnit jakoukoliv roli v mistrovské dílo.

Její komediální timing je neomylný, přičemž zvládá i dramatické role s takovou hloubkou, že divák často zapomíná, že sleduje herecký výkon a ne skutečný život. Kdo by mohl zapomenout na její fenomenální výkony ve filmech jako „Nesmrtelná teta“, „Bílá paní“, „Světáci“ nebo „Fany“ , či v seriálech jako byli „Chalupáři“ nebo „Cirkus Humberto“ nebo čerstvá úspěšná televizní novinka - „Svatá“ (2024).

94 letá Bohdalová je prostě nevídaný fenomén, v tom nejlepším slova smyslu, který svou přítomností na jevišti či obrazovce dokáže okamžitě ovládnout divákovu pozornost.

Na druhé straně máme Magdu Vášáryovou, slovenskou herečku, jejíž elegance a kultivovanost jsou nezpochybnitelné. Vašáryová se proslavila rolí ve filmu „Postřižiny,“ kde předvedla ohromující výkon. Její herectví je subtilnější, často více introspektivní a intelektuální. Ale je to právě tato subtilnost, která ji někdy staví do pozice, kde její výkony mohou být přehlíženy v záplavě výraznějších a expresivnějších kolegů, jako je právě Bohdalová.

Takže, je Jiřina Bohdalová opravdu lepší herečkou? Záleží na tom, co od hereckého umění očekáváme. Pokud hledáte nezdolnou energii, schopnost vyvolat smích i slzy během jednoho představení a charisma, které vás doslova pohltí, pak je Jiřina Bohdalová jasnou volbou. Její schopnost přecházet mezi komedií a dramatem s takovou lehkostí a přirozeností je skutečně výjimečná.

Pro J. Bohdalovou také svědčí mnohem více zrealizovaných filmových, divadelních a televizních rolí.

Naopak, pokud oceníte jemnější, méně okázalý přístup k herectví, který nabízí hluboké psychologické portréty a eleganci, pak Magda Vášáryová může být tou, kdo vás osloví více.

Vášáryová je herečka, která si získává respekt svým intelektuálním a kultivovaným přístupem k rolím. A to nejen ve filmu. Dokáže oslovit jak elity tak i pomyslnou „spodinu“.

A tak, i přes veškerý respekt k Magdě Vášáryové můžeme říci, že Jiřina Bohdalová, díky své všestrannosti a neuvěřitelnému talentu, často stojí v očích mnoha diváků o kousek výše.

Je to absolutní královna českého herectví, která si své místo na trůnu právem zaslouží.

Anketa

Lepší herečka je
Jiřina Bohdalová
76,7 %
Magda Vášáryová
20,3 %
Nevím
3 %
Celkem hlasovalo 133 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz