Hlavní obsah
Názory a úvahy

Smlouvání, smlouvání, proč Vám hrůzu nahání?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Smlouvání, smlouvání, proč Vám hrůzu nahání? Smlouvání je lék. Musím slušně, avšak rázně reagovat na text paní Zuzany Veselé.

Článek

Ačkoliv jej napsala paní Veselá, tak jde o smutné nepochopení principů tržního hospodářství.

Tovar jí nabízený na volném trhu nemá a ani mít nemůže žádnou jasnou cenu, ta vždy záleží na dohodě. A dohoda je vždy minimálně dvoustranná, ze své prapodstaty. Tedy nikoliv jednostranná - to by bylo direktivní nařízení.

Proto vyčítat někomu, že chtěl o ceně podstoupit „smlouvací rituál“ , je jako vyčítat vodě, že je mokrá.

Autorka mj. uvádí - nabídla jsem je za 7 999 korun. Podle přítele směšná částka, ale než aby se doma zbytečně „válely“, mohly by udělat radost někomu jinému.

Povšimněme si jak mistrně podprahově autorka zvládá vlastní PR…podle přítele směšná částka - autorka naznačuje, že je lidumil, a proto prodává velmi levně.

Proč jí pak vadí, když to chce někdo ještě levněji? Vždyť postupuje plně v souladu s její dobrotivou filozofií. Která je umocněna slovy „udělat radost někomu jinému.“ Z jakého důvodu nechce udělat ještě větší radost, ještě větší slevou?

Objektivní trhlinu ve vnímání Veselé dobroty ovšem činí baťovská cena 7 999 Kč, proč tam férověji nedala 8000 Kč a použila tento otřepaný obchodnický „devítkový“ trik?

Nechci se autorky dotknout, ale řada z nás má životní zkušenost, že ti, kteří nechtějí vyjednávat o ceně, spíše tím spíše maskují vlastní (větší či menší) hamižnost a možná i lakotu, kdo ví.

Hezký den všem čtenářům a čtenářkám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz