Hlavní obsah
Názory a úvahy

Účelový krok vlády bažící po hlasech ze zahraničí. Pokřivení kvality demokracie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kritická reakce na článek.

Článek

Na rozdíl od vlivného provládního poslance Michala Kučery nesdílím přehnanou radost ze schválení (zatím jen v dolní komoře) institutu jménem „korespondenční volba“.

Své četné negativní připomínky stručně shrnuji takto:

Velký etický problém je nepochybně v tom - jestliže někdo zde dlouhodobě nežije a neplatí mj. daně, zdravotní a sociální pojištění, proč by měl rozhodovat o životě jiných lidí, kteří nesou dopady jeho volby?

Zastánci korespondenční volby, na to rádi odpovídají, že daně neplatí ani studenti, důchodci, ženy na mateřské nebo bezdomovci žijící v Česku.

Za prvé, každý, kdo žije v naší republice, zde povinně platí daně, i když zrovna nepracuje nebo nepodniká, tak přece platí daně nepřímé – DPH a spotřební daň. Nicméně i kdyby je teoreticky neplatili, tak pro jejich aktivní i pasivní volební právo mluví fakt, že zde žijí, takže na ně přímo dopadají následky jejich volby.

Vsuvka – stále častější ataky na starobní důchodce, že neplatí daně, je neuctivý a hloupý, mnozí z nich platili čtyřicet a více let daň z příjmu, navíc nadále platí daně nepřímé. Ano, i tehdy když si senior/ka nakoupí v akci v supermarketu, tak odvede DPH a někdy i daň spotřební, když si pořídí pivo nebo výjimečně i Becherovku k rodinnému nedělnímu obědu.

Narušení ústavních principů

Dalším neduhem korespondenční volby je nepřímé narušení ústavního principu, že volba v Česku musí být osobní, za druhé má být zaručena tajnost hlasování.

V relevantním ohrožení je i princip že volba každého, včetně osob hlasujících ze zahraničí, má být svobodná. Je jasné, že pokud se česko-zahraniční volič má dostavit na ambasádu, a tak za dohledu příslušné komise musí jít řádně sám osobně za plentu, tak volba má úplně jinou bezpečnostní kvalitu. Kde máme záruku, že za Čecha/Češku žijícího v cizině nevybere a neodešle volební lístek rodina nebo nadřízený v práci?

Pomáháme kupčení s hlasy

Korespondenční volba také nahrává tzv. kupčení s hlasy, které bylo dříve odsouzeno v judikatuře našeho ústavního soudu. A to zcela po právu, z ústavy jasně plyne rovnost hlasů, a když si někdo nakoupí další hlasy, tak má samozřejmě naprosto nespravedlivě vyšší podíl na moci, než volič postupující korektně a disponující jen svým jediným hlasem.

Pamatujete na akci „Přemluv bábu“? Tak možná bude rovnou „zefektivněno“ na pokročilejší model - „Odvol za bábu“. Anebo naopak aktivní dědeček sebere mladým lístky a jako stařešina rodu „správně“ korespondenčně odvolí do toho českého parlamentu. Protože mladí stejně nemají čas pořádně sledovat, co se děje v jejich staré vlasti, kam jezdí jednou ročně o prázdninách.

Že by pravý důvod, proč se tolik spěchalo? Nebo náhoda?

Foto: Robert Kotzian

Závěrečný povzdech

Sečteno – nejen pro výše zmíněné argumenty je nutné k případnému zavedení korespondenční volby přistupovat velice ale velice obezřetně a nemělo by se na ni zbrkle spěchat.

Rozumný člověk nechápe, proč naše dolní komora zamítla pozměňovací návrhy poslanců opozičního hnutí ANO, kteří prosazoval účinnost novely až od roku 2026.

Proč vláda tak chvátá? Bojí se snad příštích voleb?

Kéž by se tak srdnatě vláda postavila i k řešení jiných palčivějších problémů, které trápí české a moravské obyvatelstvo, nicméně to je již námět na jiný kritický komentář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz