Článek
Na úvod si nemohu odpustit vzpomínku, kdy tento pokrm jeden kolega mylně nazval jako RIP eye steak, a nebylo to ani na smuteční hostině.
Ale již vážněji, co tedy znamená Rib Eye steak?
Jde o celosvětově vyhledávaný steak z vysokého roštěnce, tedy přední části hřbetu hovězího.
Je oválného tvaru a charakteristické pro Rib Eye steak je nezaměnitelné mramorování tukem.
V to počítaje i tzv. tukové oko, koneckonců dle kterého se náš dnešní steak jmenuje. Jak ví i gurmeti ze základní školky - „eye“ znamená v angličtině oko.
Nejměkčí…
Některé uživatelky se možná již vyděsili, ale nadále bude řeč o hovězím, nikoliv lidském, mase.
Možná nevíte, že tzv. vysoký roštěnec je po svíčkové druhá nejměkčí část hovězího.
Rib Eye steaky se krájí z jeho střední části od 6. do 8. žebra, kde je maso bohatě mramorované.
Díky vyššímu obsahu tuku je Rib Eye zákonitě velmi šťavnatý.
Možno napsat, že má intenzivní plnou šťavnatou všemi mastmi a omastky mazanou chuť.
Rib Eye steaku s žeberní kostí se dnes říká tzv. Tomahawk steak.
Dobrou chuť!