Hlavní obsah
Aktuální dění

Volební skokan Alojz Hlina – ze 150. místa do parlamentu, před Bilakovu vilu přistavil tank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Zahradní park u Bratislavského hradu

O zajímavém slovenském politikovi.

Článek

Český čtenář většinou zná jen pár slovenských politiků – Čaputovou, Fica, starší možná ještě pamatují Mečiara, Dubčeka a Slotu.

Nicméně slovenský politický rybníček skrývá řadu zajímavých postav, jednou z nich je nepochybně podnikatel a politik Alois Hlina.

Letos se proslavil mj. tím že byl do slovenského parlamentu vykroužkován z posledního 150. místa kandidátní listiny SaS.

Politický turista?

Jednou ze zajímavostí Hlinova nevšedního příběhu je, že prošel řadou politických subjektů, některým z nich i předsedal.

V mládí byl nejprve členem Strany mladých demokratů (SMD). Nicméně jeho politická hvězda začala celoslovensky zářit od roku 2012. V předčasných parlamentních volbách 2012 byl zvolen na kandidátce Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) a stal se poslancem NR SR s mandátem do roku 2016. Byl mj. členem Výboru NR SR pro obranu a bezpečnost.

Ještě v roce 2012 na podzim se ale s Maťovičovým OLaNO v nedobrém rozešel, opustil poslanecký klub a byl nezávislým poslancem. V létě 2014 založil svou stranu Občané Slovenska (Občania Slovenska).

V březnu 2015 vstoupil do poslaneckého klubu Křesťanskodemokratické hnutí (KDH). Pozor již v  červnu následujícího roku se stal jeho předsedou.

Po katastrofálním neúspěchu KDH ve volbách v roce 2020 odstoupil z funkce a z hnutí posléze zcela odešel.

V letošních volbách do NR SR, sousedé je zažili minulý týden, kandidoval pro změnu jako nestraník na posledním 150. místě kandidátky strany Svoboda a solidarita (SaS). A světe (ne)div se, byl poměrně nečekaně zvolený poslancem díky preferenčním hlasům – měl jich krásných 17 402.

Zajímavosti

Hlina patřil a patří k nejostřejším diskutérům ve slovenském parlamentu, lhostejno za kterou stranu či hnutí je zrovna zvolený či které je členem nebo dokonce předsedou.

Veřejnost ovšem svérázně zaujímá i mimo zdi slovenského zákonodárného sboru.

Kupříkladu poslední den srpna 2012 nechal před vilu legendárního Vasila Biľaka v Bratislavě přistavit sovětský tank T-72 s hlavní namířenou do oken jeho vily.

Alojz Hlina tímto způsobem tehdy chtěl 95letému představiteli komunistického režimu připomenout jeho úlohu v tzv. Zvacím dopise, který se váže k Invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu roku 1968.

Další zajímavostí je, že A. Hlina jako jeden z mála středoevropských politiků hovoří údajně plynně čínsky.

Nyní patří Hlina k předním kritikům Roberta Fica. Uvidíme, jak se mu bude dařit v nově zvoleném slovenském parlamentu, kam se prokroužkoval z posledního místa, určitě bude zase nepřehlédnutelným poslancem.

Prameny :

https://web.archive.org/web/20190525225145/http://kdh.sk/novym-predsedom-kdh-sa-stal-alojz-hlina-vyhral-v-prvom-kole/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Alojz_Hlina

https://domov.sme.sk/c/6516654/pred-bilakovu-vilu-pristavil-hlina-sovietsky-tank.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Parlamentn%C3%AD_volby_na_Slovensku_2012

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz