Hlavní obsah
Právo a státní správa

Novinka. Výše cestovních náhrad pro rok 2024. Lépe jet do Lichtenštejnska než do Bratislavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ať se nám to líbí, či nikoliv, rok 2024 klepe na dveře. Také vám to přijde, že čas letí, čím dál tím rychleji?

Článek

Ale zpátky ke každodenním starostem. Ty z vás, kteří jezdí na zahraniční služební (pracovní) cesty by mohlo zajímat, že sazby zahraničního stravného pro rok 2024 již byly oficiálně vyhlášeny.

Primárně je řeší Vyhláška MF ČR č. 341/2023 Sb., o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2024, zmíněná vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2024 a podepsal ji ministr financí, hádanka do komentářů: Víte bez Googlu, kdo je nyní citovaným ministrem? Nápověda není to žena, ale je to inženýr.

Pro formalisty a právní kutily - dnešní Vyhláška č. 401/2022 Sb., o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2023, se k 1.1. 2023 zrušuje. Takže pokud by nějaký vykutálený zaměstnavatel chtěl podle ní postupovat nadále (a ušetřit na zahraničních dietách) tak má, holt, smůlu.

Kolik tedy dostanete?

Populární okolní země, cíle častých pracovních cest - Německo, Rakousko a Polsko - tam obdržíte 45 EUR za den.

Naopak při pracovní cestě na Slovensko dostanete „pouze“ 35 Euro, což vzhledem k tomu že je tam jídlo kolikrát dražší než v Německu, je celkem mrzuté, avšak co naděláme.

Zajímavost: v  Itálii a Francii zůstává sazba nadále 50 EUR.

Ke zvýšení došlo například u Lotyšska na 45 EUR, Španělska na 50 EUR a u Švédska na 65 EUR.

Pracovníkům se dnes nejvíce vyplatí cesty do maličkého Lichtenštejnska, tam stravné stouplo na krásných 70 EUR (tedy přes 1700 korun) za každý den.

Na mé oblíbené čarokrásné Maltě dostanete 50 Euro.

Kolik mimo Evropu?

V USA to bude od ledna 60 amerických dolarů na den, což je stejná výše jako v Angole, v Somálsku obdržíte 55 dolarů, v Austrálii 65 amerických dolarů, v Mexiku máte nárok na 50 dolarů, což je stejné například jako v Mosambiku či Namibii.

V jihoamerické Panamě si přijdete na 45 dolarů za den, ale v Peru na 52. V Zambii je to 55 dolarů, ale v Zimbabwe „jen“ 50 USD.

A samozřejmě nesmí ve výčtu chybět populární Vietnam (40 Euro), Indie (45 Euro) a Čína (45 Euro). Ne nespletl jsem se, předmětná vyhláška ministerstva financí, zde sazby skutečně stanoví v Eurech, nikoliv v dolarech.

Sečteno: od 1. ledna 2024 se budou zvyšovat sazby zahraničního stravného celkem pro 22 zemí . Sazby pro ostatní země se v roce 2024 nemění.

Krátké cesty - na Slovensko na otočku, třeba na kontrolu.

Pro informační komplexnost připomeňme, co se děje, když zaměstnanec je vyslán na pracovní cestu nikoliv na celý den? Zde je mechanismus stejný jako letos nebo vloni.

Plnou základní sazbu dostanete za takový den, jestliže doba strávená mimo území ČR v něm trvá déle než 18 hodin. Tedy třeba pracovní cesta na 20 hodin do Trnavy by vám vynesla na dietách výše zmíněných 35 Euro.

Dále pak dvě třetiny základní sazby vám přistanou na účtu, pakliže tato doba trvá déle než 12 hodin, nejvýše však 18 hodin.

A nejméně, tedy třetinu základní sazby zahraničního stravného dostanete, jestliže doba strávená mimo území ČR je 12 hodin a méně. Musíte však být v cizině minimálně jednu hodinu. Při cestě na Slovensko by to činilo tedy necelých 12 Euro.

Daně, daně…podívejme se i na ně

Stravné (diety) jsou osvobozeny od placení sociálního a zdravotního pojištění. A co je zásadní neplatí se zde ani daň.

Jestliže by ale zaměstnavatel poskytoval vyšší diety (tedy než je minimální  limit stanovený v zákoníku práce, například 45 Euro při cestě do SRN) nebo pokud by například nekrátil poskytnuté diety (krátí se například, pokud vám poskytuje v zahraničí i stravu), pak by se už jednalo o nadměrný příjem, na který by se vztahovaly standardní odvody.

Výletům, pardon, pracovním cestám, zdar!

Prameny -

https://www.mfcr.cz/cs/kontrola-a-regulace/legislativa/legislativni-dokumenty/2023/vyhlaska-c-341-2023-sb-53892

Vyhláška č. 341/2023, o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2024

https://www.aspi.cz/products/lawText/1/101408/1/2

https://www.penize.cz/kalkulacky/cestovni-nahrady

https://kalkulacka.org/2023-cestovni-nahrady-2024-kalkulacka-diety-pri-sluzebni-ceste-do-zahranici-od-1-1-2024/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz