Hlavní obsah

Vzpomínka na divoká devadesátá léta: Příběh z Křenové ulice, kam jsem chodil na gymnázium

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pravdivý příběh z Brna z let devadesátých.

Článek

Devadesátá léta byla obdobím velkých změn. Společnost se měnila rychlým tempem a s tím přicházely i nové zkušenosti a zážitky, které dnes působí téměř neuvěřitelně.

Jedním z těchto příběhů, který se odehrál v roce 1992, je vzpomínka na jednu dramatickou chvíli na Křenové ulici v Brně.

Byl to běžný školní den, kdy jsem spěchal na gymnázium Křenová, abych stihl výuku, která začínala v 8:00 hodin ráno. Cesta z nádraží na gymnázium nebyla dlouhá, ale vyžadovala jistou dávku rychlosti, pokud jsem chtěl dorazit včas. Tento den se ale ukázal být zcela jiným.

Když jsem procházel ulicí Křenová, zaujala mě postava, která vyšla z non-stop baru. Byl to opilý muž romské národnosti, který držel v ruce pistoli a křičel na celou ulici: „Budu střílet! Všichni chcípnete!“

V tu chvíli se čas jakoby zastavil. Strach a nejistota zaplnily vzduch, a lidé na ulici se začali nervózně rozhlížet. Bylo to jako scéna z filmu, ale odehrávala se přímo před mýma středoškolskýma očima.

Byla to situace, která by dnes byla naprosto nemyslitelná. V dnešním Brně bychom si jen těžko představili někoho, kdo by takto otevřeně, navíc v osm hodin ráno, ohrožoval veřejnost s pistolí v ruce uprostřed rušné ulice.

Devadesátá léta…

Devadesátá léta však byla nejen v Brně dobou, kdy se mnohé hranice a pravidla teprve tvořily. Právě tato nevyzpytatelnost doby dělala z každodenního života něco výjimečného, někdy až děsivého.

Policie byla tehdy na podobné situace sice jakžtakž připravena, ale reakce veřejnosti byly často plné zmatku i strachu. Naštěstí se situace na Křenové ulici ten den vyřešila bez ztrát na životech, muž jen křičel, ani nevystřelil, ale vzpomínka na ni zůstala živá.

Byla to připomínka toho, jak se svět kolem nás mění a jak se společnost vyvíjí směrem k větší bezpečnosti a stabilitě.

Závěrem

Dnes, o více než třicet let později, je Brno úplně jiným městem. Křenová ulice je stále rušnou tepnou města, ale atmosféra je zcela odlišná. Non-stop bary a divoké scény nahradily moderní kavárny a obchody, a pocit bezpečí je mnohem silnější.

Policie je vybavena tak, aby rychle a efektivně reagovala na jakékoli hrozby, a podobná scéna, jakou jsem zažil v roce 1992, by dnes byla zcela nepředstavitelná.

Važme si toho, jak je dnes v Brně bezpečnost, tedy alespoň po ránu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz