Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zapomenutí politici - Jiří Včelař Kotas. Poslední československý prezidentský kandidát

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kolman, autor článku

Vzpomínka na jednoho českého svérázného politika

Článek

Když padl v roce 1989 „komunistický režim“, tak mi bylo 13 let.

Jestli si někoho pamatuji z raných porevolučních devadesátých let - mimo klasiků á la Klaus, Zeman, Havel, - tak to je okrajový politik Jiří Včelař Kotas. Nepopírám, že částečně mne na něm v těch telecích letech zaujalo i jeho zajímavé jméno - Včelař.

Ale i jeho, na tu dobu nebývale rázné televizní vystupování a elegantní oblékání.

Snad jedině Václav Klaus chodil tehdy lépe oblečen než pan Včelař-Kotas.

Kdo to tedy vlastně byl?

Jiří Včelař Kotas, český politik, publicista a podnikatel, se narodil v Československu v roce 1952  a vystudoval mj. Filozofickou fakultu Karlovy univerzity.

V 70. letech pracoval v Československo-sovětském institutu ČSAV, kde se specializoval na dějiny kubánské revoluce. To byla aspoň práce. V roce 1979 se rozhodl pro radikální krok a emigroval do Kanady, což byla v té době pro mnoho Čechoslováků cesta k větší svobodě a novým příležitostem.

Návrat do Československa a vstup do politiky

Po výše zmíněné sametové revoluci v roce 1989, která přinesla pád komunistického režimu, se Jiří Včelař Kotas vrátil do vlasti.

Aby se zapojil do politického dění v nově se formující demokratické společnosti. Stal se předsedou Konzervativní strany – Svobodného bloku.

Kotasova strana se pokusila uspět ve volbách do České národní rady a Federálního shromáždění v roce 1990, ale ani do jednoho tehdejšího parlamentního tělesa nezískala potřebnou podporu voličů. A naprosto výsledkově propadla. Což tak nějak předznamenalo další vlnu Kotasových politických i ekonomických neúspěchů.

Za zmínku ovšem stojí, že Kotasova vystoupení během předvolební kampaně byla pozitivně hodnocena zahraničními (čti západními) pozorovateli a analytiky, mezi sešněrovanými strejci v roce 1990 působil Kotas do jisté míry skutečně jako čerstvý diskuzní vítr. Nicméně solidní volební výsledek mu to nezabezpečilo. Lidé tehdy masově volili hlavně Občanské fórum.

Zajímavost: četné zavilé nepřátele našel J.V. Kotas mezi tehdejšími konkurenčními republikány, kteří bojovali o podobný radikálně pravicový elektorát.

Opakovaně jej zesměšňovali či dokonce uráželi v tehdejším týdeníku Republika (dnes již dávno zaniklé periodikum SPR- RSČ) . Ale ještě ostřeji se do něj naváželi publicisté v „ultra konzervativním“ Týdeníku Politika - vycházel v letech 1991 - 1992.

Důkaz z dobového „opozičního“ Týdeníku Politika zde:

Foto: Petr Kolman

946695d4-3faf-442e-8889-432db37b64f2

Podnikatelské aktivity

V roce 1991 pan Jiří Včelař Kotas založil banku Bohemia. Tato banka však po třech letech činnosti zkrachovala a stala se tak první zkrachovalou bankou v novodobé historii České republiky. Tento neúspěch měl značný dopad na finanční sektor a také na Kotasovu pověst jako podnikatele.

Prezidentská kandidatura

Kotas se však nevzdal a pokusil se vrátit do české (resp. československé) politiky. A rovnou na Hrad!

Jedním z nejvýraznějších momentů Kotasovy kariéry byla jeho prezidentská kandidatura v roce 1992, kdy se pokusil stát posledním prezidentem České a Slovenské Federativní Republiky.

Avšak nedokázal získat dostatečný počet hlasů, aby byl zvolen do této prestižní funkce. Zvolen tedy opět nebyl. To však zdaleka nebyl jeho poslední politický výstřel. S novou ČR (připomeňme mladším čtenářům, vznikla 1. 1. 1993) Kotas chytil druhý dech.

Politická činnost v 90. letech

Po výše zmíněné neúspěšné prezidentské kampani pokračoval Kotas ve své politické činnosti. Po neslavném konci Svobodného bloku - Konzervativní strany se později připojil k Liberálně sociální unii.

Když v LSU neuspěl, tak pak koketoval s populistickým hnutím Důchodci za životní jistoty, avšak rovněž bez většího úspěchu.

V roce 1996 se pokusil jako nezávislý kandidát vstoupit do Senátu, ale opět se mu nepodařilo získat dostatek podpory voličů.

V roce 2002 se ještě poměrně nečekaně objevil na kandidátce strany Česká pravice, což byla další, vlastně již poslední, neúspěšná etapa jeho politické kariéry.

Kotas mediální

Nesmíme též zapomenout na Včelaře-Kotase publicistu. Psal mj. komentáře do Zemědělských (později Zemských) novin, chvíli působil i ve Svobodném slově. Čtyři dny pracoval i v tehdejším Českém rozhlase - než jej z něj údajně nechalo „vyhodit“ okolí blízké Václavu Klausovi.

Ve své knize Klaus a jeho éra pan J.V. Kotas mj. uvádí, že se s ním počítalo jako s vedoucím politicko-publicistické redakce v nově vznikající TV Nova. Post mu údajně přislíbil osobně ředitel Vladimír Železný, ale nakonec couvl z obavy před Václavem Klausem a jeho souputníky.

Neláska k Václavu Klausovi, kterému pár týdnů J.V. Kotas dělal poradce na ministerstvu financí, je čitelná z celé výše připomenuté Kotasovy monografie.

Po odstěhování z Prahy do jihočeského Písku se Kotas uchýlil do lokálního Rádia Prácheň. Kde jisté regionální popularity získal jeho pořad - „O světě, politice a hospodářství s dr. Kotasem“. Nicméně i tady mu mediální pšenka přestala kvést, z rádia jej již nevystrnadil Václav Klaus nebo Josef Zielenec, ale bývalý učitel z Českého Krumlova František Lippl, který jihočeskému komerčnímu rádiu tehdy šéfoval. A tak se nad smolařem J.V. Kotasem uzavřely i jihočeské mediální vody.

Po řadě neúspěchů v české kotlině, mj. se zapletl do aféry s paděláním obrazů, se rozhodl vrátit do civilizované Kanady. Zde v roce 2020 zemřel na rakovinu tlustého střeva, tedy úplně stejným způsobem jako jeho někdejší prezidentský protikandidát Václav Havel o devět let dříve.

Oblíbeným Kotasovým jídlem byl mandarinkový kompot.

Závěrem

Jiří Včelař Kotas je příkladem člověka, který se snažil prosadit jak v oblasti politiky, publicistiky, tak podnikání. Jak by řekli dnešní intelektuálové - čelil řadě výzev a neúspěchů. Byl svým způsobem taková hrabalovská perlička na dně.

Jeho kariéra odráží turbulentní období přechodu Československa k demokracii a tržní ekonomice, a ačkoli se mu nikdy nepodařilo dosáhnout jeho vysoce ambiciózních cílů, zůstává zajímavou postavou v historii české politiky.

Nezapomínejme na něj!

Pamatujete na něj? Napište nám dolů do komentářů pod článkem.

Prameny a další informace:

J. V. Kotas - Klaus a jeho éra, známý poradce vypovídá, Adonai, 2003, Praha

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Kotas

https://zpravy.aktualne.cz/regiony/moravskoslezsky/kandidat-na-prezidenta-kotas-dostal-6-let-za-padelani-obrazu/r~bf414760ce4311e4890a0025900fea04/

https://plus.rozhlas.cz/pribeh-tydeniku-politika-8615872

- za konzultaci k článku děkuji panu Prof. Miroslavu Marešovi z FSS MU

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz